300 GODINA IKARSKOG ŠKVERA

U Iki svečano otvoren novouređeni trg

Prigodnom svečanošću jučer je službeno otvoren novouređeni trg u Iki

Trg je uređen i interpretiran u povodu obilježavanja 300 obljetnice osnutka ikarskog brodogradilišta kroz sredstava dvaju europskih projekata nositelj kojih je Grad Opatija. Cilj je očuvanje i prezentiranje bogate maritimne baštine: brodogradnje, pomorstva i ribarstva na području Ike.

Prvi projekt nosi naziv „Uređenje i interpretacija povijesnog škvera u Iki“, ukupne je  vrijednosti 1.303.418 kuna, iznos sufinanciranja 890.05 kuna, od toga EU 85% i RH 15%. Njime je rekonstruirana i obnovljena infrastruktura na trgu, uređen i opločen plato trga, postavljene su drvene klupice. Dizajn kamenih ploča oblikovan je na način da podsjeća na ribarsku mrežu. Trg je prilagođen odvijanju raznih događanja u cilju očuvanja i valorizacija ribarske, pomorske i brodograđevne baštine te pružanja mogućnost lokalnoj zajednici za dodatni razvoj turističke ponude.

Drugi je projekt „Interpretaciju 300 let škvera va Ike“. Sredstva u iznosu od 1.112.375,00 kuna odobrilo je Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za ribarstvo kroz mjeru „Provedba strategija lokalnog razvoja – operacije koje podupiru Flag-ovi“. Projekt je u potpunosti financiran bespovratnim sredstvima i to 85% iz europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a 15 posto državnim proračunom RH. U sklopu projekta bit će izdana istoimena prigodna foto-monografija, organizirane regate tradicijskih plovila, radionice za djecu i mlade na temu popularizacije tradicijskih zanata – kalafata, tesara, ribara i pomoraca. Na trgu je postavljena interaktivna info točka s prikazom proširene stvarnosti i prigodnim animacijama. Postavljen je spomenik – kobilica broda, rad akademskog kipara Gorana Štimca, a u podlogu trga ugrađene su pločice koje govore o povijesnom razvoju mjesta.

– Novouređeni trg Iki, mjestu bogate brodograditeljske i ribarske baštine donosi novu dimenziju. Uz jedinstven sadržaj interpretacije baštine skulpturama i aplikacijom proširene stvarnosti na četiri jezika trg nudi i prostor za nove manifestacije na kojima će sudjelovati kako lokalno stanovništvo, tako i turistikazao je gradonačelnik Fernando Kirigin

Okupljenima su se obratili i Vjekoslav Zahej, idejni začetnik projekta, predsjednik Udruge Ikarski barkajoli, Radovan Trinajstić, kroničar Ike i  suradnik na projektu, akademski kipar i autor skulpture „Brod“ Goran ŠtimacMauro Superina, ispred tvrtke SCAM MARINE koja je izradila elemente od kortenskog čelika i Lorenzo Gašparić, IT tvrtka Fortis Labor, autor aplikacije proširene stvarnosti Ika 300 koja se može instalirati putem Google playa i Apple storea.

Prije otvorenja trga okupljeni su doživjeli jedinstveni interaktivni povratak u prošlost Ike – malog ribarskog mjesta kroz stručno vođenje turističkog vodiča Nikole Špehara. Bilo je to prvo organizirano turističko vođenje Ikom ikada, kroz interpretaciju tema od 1719. godine i preseljenja malog brodogradilišta iz Rijeke u Iku, preko začetaka turizma i tramvaja koji je vozio kroz mjesto, povijesti tvornice ribljih konzervi pune radnika do danas popularne ikarske manifestacije „Vino i vruja“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari