U Istri i u Primorju na starački dom čeka se 10 godina: Privatni domovi niču u sve većem broju!

U jedan istarski dom zadnji put je osoba smještena u prosincu 2018. godine, a na listi čekanja bila je od 2007. godine

Ako živite u Istri i htjeli bi svoju starost provesti u staračkom domu, prvo se trebate upisati na listu čekanja. Neko nepisano pravilo je da se mjesto u domovima za starije i nemoćne oslobađa tek kad netko od korisnika umre.

U ovom trenutku za Istru ne postoje službene i precizne informacije koje bi pokazivale koliko zapravo ljudi treba i traži dom. Samo se zna da je interes ogroman. Glas Istre zadnje je istraživanje proveo pred dvije godine. Tada je na smještaj u nekom od domova čekalo čak 2.800 ljudi.

Ti su se podaci odnosili na domove koje je osnovala Županija, kao i na domove koje su osnovali gradovi Poreč, Umag i Buzet.

Tamo se smještaj već godinama omogućava tek nakon dugotrajnog boravka na listi čekanja. Oni koji bi tamo jednog dana htjeli provesti svoju starost, trebali bi o boravku tamo misliti još dok su u naponu snage. Tako je najnormalnije da se mnogi upisuju na liste i prije mirovine kada su još u potpunosti funkcionalni. Pa kad ih domovi zovu jer se oslobodilo mjesto, često se događa da obijaju poziv.

Novi unosan posao

Iz svih se navedenih razloga pojavio unosan posao. Sve su se više počeli otvarati privatni domovi za stare i nemoćne osobe.

Primjerice, na mjesto u pulskom Domu Alfredo Štiglić čeka se čak deset godina, a u ovom je trenutku na listi čak 2.671 osoba. Krajem 2014. godine na listi čekanja nalazila se 1.861 osoba, pa to znači da je četiri godine kasnije čak 810 zahtjeva više na čekanju. U taj je dom zadnji put osoba smještena 28. prosinca 2018. godine, a ona je zamolbu za jednokrevetnu sobu predala u kolovozu 2007. godine.

Ako želite boravak u stambenom dijelu doma, morate čekati devet godina, a za stacionar isto toliko. Tako mnoge obitelji koje zbog svojih dnevnih obaveza i balansiranja između posla i roditeljskih obaveza nemaju drugog rješenja pa svoje starije članove obitelji žele smjestiti negdje gdje će se dobro skrbiti o njima, a tu nailaze na problem.

Mjesta u običnim domovima nema, a kao alternativa ostaju im mali obiteljski domovi za starije osobe koji zadnjih nekoliko godina diljem Istre niču u sve većem broju.

Istrani, svjesni problema kojeg jedinice lokalne uprave i samouprave ne mogu riješiti, uzeli su stvari u svoje ruke. Mnogi su se bacili u poduzetnički posao i sami su počeli otvarati smještaj za starije osobe.

Tako sada samo na području Puljštine ima 15-tak domova, a u nekim četvrtima Pule djeluju i po tri doma u neposrednoj blizini. Prošle ih je godine otvoreno nekoliko u Puli, a unazad nekoliko godina to je postao pravi biznis.

Takvi domovi već egzistiraju na istarskom području. Novinari Novog lista kontaktirali su desetak vlasnika obiteljskih domova i svi su im potvrdili da je interes za smještaj u dom ogroman, a samo nekoliko ih ima još koje slobodno mjesto.
Vijesti.hr
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views