Stiže nam peto godišnje doba – Riječki karneval!

Već tradicionalno 17. siječnja na Antonju kreće najluđe doba godine u Rijeci i okolici i traje sve do Pepelnice 6. ožujka

Nakon blagdanskog ugođaja stiže nam peto godišnje doba. Već tradicionalno 17. siječnja na Antonju kreće najluđe doba godine u Rijeci i okolici i traje sve do Pepelnice 6. ožujka, kada će Pust ponovno platiti glavom za sve loše u prošloj godini.

Blagdansku dekoraciju zamijenit ćemo trakicama i zastavicama i krenuti u karnevalsko ludilo.

Prva stepenica na tom nezaboravnom putovanju je Izbor kraljice Riječkog karnevala i primopredaja ključa Grada maškarama. I ove godine zabave i plesa neće nedostajati te nas očekuju brojne fešte i nove maske tijekom cijelog karnevalskog doba.

Ponovno ćemo imati priliku voziti Maškarani auto – rally Pariz – Bakar, boardati u centru grada i zabavljati se pod maskama dugo u noć.

Najmlađi će pokazati svoje maske 16. veljače, a dva tjedna kasnije, 3. ožujka, slijedi veliko finale – Međunarodna karnevalska povorka. Sve to, i puno više, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Salonu Grada Rijeke.

Počinje još jedan, 36. po redu Riječki karneval. Već idućeg petka ključ grada preuzet će Meštar Toni kojem će se u “vladanju” gradom pridružiti i nova kraljica Riječkog karnevala.

„Veselim se što će naše peto godišnje doba ove godine trajati čak 8 tjedana, a zabava će kulminirati 3. ožujka kada je na rasporedu Međunarodna karnevalska povorka“ – rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel dodavši kako je Riječki karneval jedna od najvećih kulturnih manifestacija u ovom dijelu Europe, ali i važan dio projekta Europske prijestolnice kulture 2020. godine, kao kulturna i tradicionalna manifestacija koja predstavlja sastavni dio identiteta našega grada ali i svih njegovih građana.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Gradonačelnik je naglasio kako će i ovogodišnji Karneval imati humanitarni karakter.

U zgradi Pomorskoga i povijesnoga muzeja Hrvatskoga primorja Rijeka, 2. ožujka, održat će se karnevalski bal na kojem će se prikupljati sredstva za nabavku medicinske opreme Klinike za dječju kirurgiju KBC- a Rijeka – rekao je Gradonačelnik pozvavši sve ljubitelje karnevala i dobre zabave da se uključe u zaista brojna karnevalska zbivanja.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je mrežnu stranicu Riječkog karnevala –www.rijecki-karneval.hr, gdje se mogu naći sve informacije o karnevalskim događanjima, novosti te mnoštvo fotografija i video snimaka proteklih Riječkih karnevala. Kao i svake godine, na ovim će se stranicama moći i uživo pratiti Dječja i Međunarodna karnevalska povorka putem live-streama.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke ukratko je najavio programe Riječkog karnevala počevši s Izborom kraljice Riječkog karnevala i primopredajom ključa Grada koji će se održati u petak 18. siječnja s početkom u 20 sati u Dvorani mladosti. Karte za Izbor kraljice u prodaji su u Turističkom informativnom centru, Korzo 14 po cijeni od 25 kn, a moći će se kupiti i ispred Dvorane Mladosti dva sata prije početka programa.

Vrhunac Riječkog karnevala, Dječja i Međunarodna karnevalska povorka, ove nas godine očekuju 16. veljače i 3.ožujka. Direktor Turističke zajednice grada Rijeke istaknuo je nabavu četiri prikolice, koje su dane na korištenje karnevalskim grupama za izradu alegorijskih kola.

Kao i prethodnih godina, tako i ove, sportskih događanja neće nedostajati, te nas očekuju Maškarani auto-rally Pariz – Bakar i Carnival Snowboard Session 23. veljače. Dobro poznata lokacija svima, Export Delta, tradicionalno je domaćin Karnevalskih zabava sa Zagrebačkom pivovarom.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječki karneval tradicionalno ima humanitarnu stranu koju će obilježiti nizom događaja –Humanitarni karnevalski bal u Guvernerovoj palači, humanitarne karaoke i pidžama party, humanitarna prodaja jote i maneštre na Korzu, tradicionalno dobrovoljno darivanje krvi te po završetku karnevala prodajna izložba fotografija Foto studija Kurti „Nasmijana lica Riječkog karnevala“. Popis svih događanja u sklopu Riječkog karnevala moguće je pronaći u kalendaru na službenim stranicama www.rijecki-karneval.hr.

Koncerti u u Export Delti

Tradicionalni pokrovitelj Riječkog karnevala, Zagrebačka pivovara, i ove godine nam je pripremila brojne karnevalske zabave, na staroj lokaciji, u Export Delti. Regionalni direktor prodaje Vladislav Šipka, predstavnik Zagrebačke pivovare, najavio je koncerte koji nas očekuju za vrijeme karnevala, a prvi je zakazan 2.veljače kada na pozornicu dolazi Ivan Zak. Popularna Jelena Rozga na redu je 9. veljače, zatim 16. veljače nastupa uvijek dobro raspoloženi Jole, a 23. veljače slijedi veliki Carnival DJ Session 2019. Večer prije velike završnice Karnevala, 2. ožujka, u Export Delti nastupa Mate Bulić, a na sam dan Međunarodne povorke 3. ožujka održat će se i velika završna karnevalska zabava.

Meštar Toni i još uvijek aktualna kraljica riječkog karnevala Iva Ciceran pozvali su sve na sudjelovanje u brojnim programima Riječkog karnevala 2019., počevši s dizanjem pusta 17. siječnja koje se, kao i svake godine održava na više lokacija, ali vremenski usklađeno u 18 sati – na ispred Doma Pašac, ispred Doma kulture na Pehlinu i ispred Doma Zamet. Nakon toga promjenom vlasti na Izboru nove kraljice 18. siječnja kreće još jedna luda vožnja zvana Riječki karneval na koju je Meštar Toni pozvao uz karnevalski moto – Budi što želiš, dođi na Riječki karneval!

18.1. – IZBOR KRALJICE RIJEČKOG KARNEVALA I PRIMOPREDAJA KLJUČA GRADA – Dvorana mladosti u 20 sati

16.2. – DJEČJA KARNEVALSKA POVORKA – centar grada u 13 sati

3.3. – MEĐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA – centar grada u 12 sati

Cjelokupni program Riječkog karnevala 2019. objavljen je na web stranici www.rijecki-karneval.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views