MILIJUNSKA INVESTICIJA NA ČEKANJU

U Jadranovu kao na Hvaru?! Riječki ugostitelj želi na poznatoj plaži ‘kvarnerski Carpe Diem’. No, postoji veliki problem!

Foto. Facebook Carpe Diem bar - Grad Crikvenica

Planovi za uređenje plaže u Jadranovu su na najvišoj razini – lokal će projektirati poznata tvrtka Afa Arredamenti iz Italije (potpisuju porečki klub Byblos!), nudit će se razni atraktivni sadržaji za sve kategorije gostiju – no projekt je djelomično pauziran. Razlog – bivši koncesionar, iako više nema nikakvih zakonskih prava na lokaciju, ne želi raščistiti plažu od svih svojih stvari!

Atraktivna plaža Grabrova u Jadranovu, jedna od najljepših na Kvarneru, ovoga ljeta mogla bi ostati bez dijela atraktivnih sadržaja zbog – pogađate – standardnih “hrvatskih navada”. U par rečenica, kratko i jasno, novi koncesionar već je uplatio velike novce lokalnoj samoupravi, uložio još novaca u planiranje novih sadržaja na plaži, no implementacija kasni jer – stari koncesionar, iako na to nema nikakvo pravo, odugovlači s raščišćavanjem terena – odnosno ne želi otići s te lokacije.

A ono što treba doći na plažu Grabrova ima – svjetski prizvuk!

Detalje nam je u razgovoru otkrio poznati riječki ugostitelj Alen Lisac, vlasnik BOA & FOX grupacije koja se u Rijeci i šire dokazala uspješnim ugostiteljskim projektima poput zaista reprezentativne gradske kavane RENARD. Tu su i APOTHECA coctail bar, FOX Street Food, Club BOA Malinska, novootvoreni GARIBALDI Aperitivo Design bar, BOA Prive i restoran BOA u Rovinju.

“Prije otprilike dva mjeseca raspisan je javni natječaj za novog koncesionara za plažu Grabrova u Jadranovu i na tom natječaju pobijedila je BOA & FOX grupacija. Grupacija za plažu ima velike planove i u narednom razdoblju željeli bi uložiti u plažu značajna sredstva, oko milijun eura.”, započinje Lisac i odmah dodaje da će projekt, nažalost, u svom punom obimu zaživjeti tek sljedeće ljeto. Pojasnio je odmah i zašto.

“BOA & FOX grupacija je kroz koncesiju dobila i pravo na postavljanje različitog sadržaja na plaži. Osim standardnih ležaljki i suncobrana posjetitelji mogu očekivati sadržaj na moru, zabavni sadržaj za najmlađe ali i ugostiteljski objekt koji bi bio centar svih događanja na plaži.”.

Kako nam Alen Lisac kaže, žao mu je što se bivši koncesionar Damir Ahel ne želi maknuti s plaže odnosno ukloniti svoje objekte i stvari.

“Zbog toga sve kasni i iz tog razloga ne možemo pristupiti izvedbi novog projekta koji je vrlo zahtjevan. Bit ćemo primorani ovu sezonu, zbog već navedene problematike, improvizirati kako bi mogli našim mještanima ali i gostima Jadranova pružiti barem koliko-toliko korektnu ponudu. Ali već za sljedeće ljeto želja nam je uložiti značajnija sredstva i napraviti – uređenjem i ponudom – plažu u Jadranovu jednom od najatraktivnijih destinacija na Jadranu koja bi postala kvarnerski pandan poznatim lokacijama i barovima u Dalmaciji kao što su Carpe Diem na Hvaru i HULA HULA.

Pitanje na Aktualnom satu

Podsjetimo, na Aktualnom satu nedavno održane sjednice Gradskog vijeća Grada Crikvenice vijećnik iz Jadranova Gracian Čop (HDZ) pitao je zbog čega plaža Grabrova, kojom je niz godina kao koncesionar gospodario Damir Ahel iz Jadranova, nije u funkciji i kada će biti.

Odgovor je ponudila pročelnica gradskog Upravnog odjela za investicije, prostorno uređenje i imovinu Vjekoslava Glavan.

“Sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, Gradsko vijeće je u veljači donijelo petogodišnji plan upravljanja pomorskim dobrom. U skladu s planom, za sve lokacije je raspisan javni natječaj sa svim uvjetima. Zakonom su strogo definirani uvjeti natječaja. Moralo se jasno definirati što je najpovoljnija ponuda, a to je prema Zakonu ponuda s najvišom cijenom.”, objasnila je pročelnica Glavan.

Dodala je da su u natječaj uvršteni dodatni kriteriji kako bi se smanjio utjecaj same cijene u ocjeni ponude.

“Gradsko vijeće je na prijedlog komisije donijelo odluku o odabiru najboljih ponuda. Lokacija u Jadranovu je dodijeljena najboljem ponuditelju. Koncesionar koji je više godina gospodario plažom koncesijsko odobrenje je imao na godinu dana i do 31. prosinca 2023. godine imao je obavezu ukloniti sve objekte i opremu s plaže, a to nije učinio.”, objasnila je pročelnica Glavan.

U svom odgovoru otkrila je i da su pokrenuti zakonom propisani postupci, u sve je uključena lučka kapetanija i svi koji moraju djelovati kako bi se ispoštovale zakonske idredbe.

“Po nekima ispada da su Grad, gradske službe ili Gradsko vijeće krivi što je koncesionar izgubio lokaciju na kojoj je bio godinama, no pravila natječaja i zakonski uvjeti su jasni. Nismo u mogućnosti dodijeliti lokacije mimo pravila natječaja”, zaključila je pročelnica Glavan.

Neutemeljena strahovanja

No, dok se s plaže ne ukloni – po svemu sada već nelegalan objekt – novi koncesionar ne može legalno raditi. Na 10-15 minuta vožnje od Rijeke gosti bi mogli uživati u zaista reprezentativnom sadržaju, a sudeći prema dosadašnjim pokazateljima ne treba strahovati niti od pretjerano visokih cijena u novom prestižnom lokalu Boa & Fox grupacije. Naime, slične teze o ‘prevelikom ekskluzivitetu nekih novih projekata riječkog ugostitelja provlačile su se u dijelu javnosti i uoči otvaranja gradske kavane Renard, no strahovanja su se pokazala neutemeljenima jer se po sasvim pristojnoj cijeni u strogom centru Rijeke u zaista atraktivnom ambijentu ‘svjetski’ uređene kavane Renard, može uživati u najfinijoj kavi.

Ipak, a to također treba istaknuti, hrvatskom turističkom politikom već se godinama provlači teza kako treba više raditi i na ponudi za one zahtjevnije i najzahtjevnije goste koji imaju novaca za platiti vrhunsku uslugu, ma koliko ona koštala. A sudeći prema onome što nam je iznio Alen Lisac, novi ugostiteljski objekt na plaži Grabrova trebao bi na Kvarner donijeti upravo to, dašak ekskluziviteta i usluge na najvišoj svjetskoj razini, a opet cjenovno prihvatljive i domaćem gostu.

“Predviđeni iznos investicije za Jadranovo je vrtoglavih milijun eura. Mi kao investitori, a siguran sam i posjetitelji koji dolaze na plažu u Jadranovu, nadamo se da će lokalna samouprava po hitnom postupku ukloniti s plaže starog koncesionara koji svojim postupanjem šteti općem javnom interesu i kojemu je koncesija istekla još 31.12.2023. godine. On niti po jednoj osnovi nema pravo blokirati rad novog koncesionara koji je već u gradsku blagajnu uplatio iznos od 41 tisuću eura. Stoga je novi koncesionar već trebao pristupiti realizaciji cjelovitog projekta koji će ljepotici u Jadranovu dati dodatan šarm.”, zaključuje Alen Lisac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari