ZAVRŠENA PRVA FAZA ŠETNICE

U Kaštelu Grobnik otvorena šetnica Zakona devet gradova

Šetnica Zakona devet gradova  dugogodišnji je Katedrin projekt, jedinstveni  spoj kulturno-povijesne baštine, suvremenog umjetničkog stvaralaštva i prirodne baštine, posvećen Vinodolskom zakonu.

Idejni je začetnik projekta je nažalost preminula Vlasta Juretić, stručni suradnik je dr.sci. Berislav Valušek, povjesničar umjetnosti, dok je idejni projekt Šetnice izradila članica predsjedništva Katedre, arhitektica Radojka Juretić.

Devet poznatih hrvatskih umjetnika, akademskih slikara i kipara: Kuzma Kovačić, Hrvoje Urumović, Goran Štimac, nažalost sada pok. Tomislav Pavletić, Ivan Balažević, Marin Marinić, Kruno Vrgoč, Zvonimir Kamenar i Mladen Mikulin, odazvalo se pozivu za stvaranjem devet monumentalnih skulptura u kamenu koje su smještene uz šetnicu u povijesnoj jezgri Grada Grobnika.

  1. Mladen Mikulin – Vinodolski mač
  2. Zvonimir Kamenar – Bili smo pismeni
  3. Kruno Vrgoč – Kamen na kamenu
  4. Marin Marinić – Stega
  5. Ivan Balažević – Devet škuljic
  6. Tomislav Pavletić – Bez naziva
  7. Goran Štimac – Početka nije bilo
  8. Hrvoje Urumović – Deveti grad
  9. Kuzma Kovačić – Ljeta gospodnjega 1288.

Skulpture predstavljaju trajni spomen na devet gradova nekadašnje Vinodolske knežije: Grobnik, Trsat, Hreljin, Bakar, Drivenik, Grižane, Bribir, Novi i Ledenice, i njihove predstavnike koji su stvorili jedan od najznačajnijih i najstarijih europskih srednjovjekovnih pravnih  dokumenata – Vinodolski zakon donesen davne 1288. godine.

Postavljanjem skulptura na trajne pozicije otvoren je istočni prilaz Kaštelu Grobnik i završena prva faza Šetnice, a time i potpuna uključenost Katedre u realizaciju projekta. Još je potrebno postaviti info ploče na početku i kraju šetnice, a nakon toga slijedi  dugogodišnji rad na uređenju same trase Šetnice od predjela Plasice pa do Kaštela, uređenje infrastrukture – pješačkih staza i prostora uz skulpture, pristupnih cesta, parkirališta, postavljanje klupica, rasvjete, hortikulturno uređenje i dr. Za sve navedeno su potrebna velika financijska sredstva koja nadilaze Katedrine mogućnosti pa vjerujemo da će realizaciju nastavka projekta,  osigurati Općina Čavle. 

I ovdje je red da se u ime Katedre zahvalim svima koji su na bilo koji način, kroz sve ove godine, volonterskim radom ili financijskom pomoći doprinijeli realizaciji ovog projekta, prvenstveno mislim na autore skulptura koji su skulpture izradili odričući se velikog dijela  autorskih honorara, Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske koje je još 2016. godine osiguralo inicijalna sredstva za pokretanje projekta, Općini Čavle koja je omogućila nastavak i dovršenje prve faze projekta te tvrtki Kamen d.d. Pazin, našem partneru, koji je gotovo u cijelosti donirao 50 tona kamenih blokova za izradu skulptura.

Zahvaljujem se i nizu izvođača na ovim izuzetno složenim poslovima, koji su uključivali od izrade raznih projekata, usluga dizalica, klesara, zidara, električara do niza drugih poslova koji su, imajući u vidu značaj ovog projekta, radili uz smanjenu naknadu ili bez naknade. 

Dakle, rad na Šetnici se nastavlja i nakon postavljanja skulptura te će ona po završetku svih radova zasjati u punom svjetlu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari