29. IZDANJE

Najavljena je manifestacija Grobničke jeseni

Otvorenjem Šetnice Zakona devet gradova obilježit će se i otvorenje ovogodišnje 29. Grobničke jeseni, tromjesečne kulturne manifestacije koju od rujna do prosinca organizira Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine, pod pokroviteljstvom Općine Čavle.

Katedrina tradicionalna manifestacija Grobnička jesen i ove godine će ponuditi raznovrstan kulturni, umjetnički i kulturno-zabavni program, s posebnim naglaskom na očuvanje, zaštitu i promicanje čakavskog narječja.

Svakako bi od programa Grobničke jeseni izdvojili program Darovani koji ostvarujemo u suradnji s osnovnim školama Primorsko goranske županije, uz veliku pomoć i podršku ravnateljice OŠ Čavle, Tanje Stanković.

Darovani su cjelogodišnji program koji započinje natječajem za najbolja učenička ostvarenja likovnih uradaka i literarnih uradaka u prozi i poeziji na čakavskim govorima Primorsko-goranske županije. Program se provodi u cilju zaštite kulturno-povijesne baštine, osobito nematerijalne kulturne baštine i suvremenog umjetničkog stvaralaštva. Tako u listopadu planiramo održati svečano proglašenje nagrađenih učenika kao i izložbu radova učenika, te razni kulturno-edukativni program, kao i jednodnevni edukativni izlet za nagrađene učenike i njihove mentore.

Istaknuli bi i književno-glazbenu večer koju planiramo održati u studenom na kojoj ćemo našoj nedavno preminuloj voditeljici programskih djelatnosti Vlasti Juretić uz razne domaće izvođače i prijatelje odati počast na njenom bogatom radu i stvaralaštvu.

I za kraj bi spomenuli i Svečanu sjednicu Skupštine Katedre kojom ćemo obilježiti Katedrinih 30. godina rada i uspješnog stvaralaštva na svim područjima. U sklopu svečane Skupštine predstavit ćemo i monografiju “Tri desetljeća grobničke Katedre” koja obuhvaća uspješne provedbe više tisuća kulturnih, znanstveno-stručnih, kulturno-zabavnih i drugih programa, manifestacija, projekata i raznih aktivnosti, uključujući 30. godina neprekidne suradnje sa školama, ustanovama i udrugama s područja Općine Čavle, ali i šire, uključujući i inozemstvo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari