VRIJEDAN SUSTAV

U KBC-u Rijeka novi sustav za vrednovanje doze zračenja onkoloških pacijenata

Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja KBC-a Rijeka uvodi nove standarde vezane za radijacijsku onkologiju

U okviru projekta financiranog od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Zavod je u bolnici implementirao napredan Sustav za vrednovanje raspodjele apsorbirane doze u pacijenata liječenih jakosno moduliranom radioterapijom (Plan Verification System OCTAVIUS 4D; Physikalisch Technische Werkstätten, Freiburg, Njemačka).

„Sustav vrijedan oko 350.000 kn instaliran je tijekom ožujka 2021. te je uklopljen u dio Programa osiguranja kvalitete vezanog za radijacijsku onkologiju i predstavlja značajan iskorak u radu KBC-a Rijeka“ – izjavio je tim povodom prof. dr. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Sofisticirana platforma nabavljena je iz proračuna projekta CRO6019 (Verification of the intensity modulated radiotherapy (IMRT) treatment dose delivery-Method development, standardization and implementation) koji Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja vodi i provodi od 2020. godine.

Implementacija rezultata projekta i uporaba novonabavljenog sustava dodatno će pridonijeti kvaliteti izvođenja naprednih radioterapijskih tehnika koje se u KBC-u Rijeka koriste za terapiju onkoloških bolesnika.

„Ovaj je projekt četvrti projekt pod okriljem IAEA vezan za radijacijsku onkologiju koji u posljednjih 10-ak godina provodi Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu do zračenja. Važno je napomenuti da su rezultati svih projekata implementirani u svakodnevnu kliničku praksu, a uspješnim izvođenjem projekata Zavod je do sada KBC-u Rijeka pribavio opremu vrijednu oko 3 milijuna kuna te omogućio brojne edukacije riječkih medicinskih fizičara u inozemstvu“- istaknuo je pročelnik Zavoda prof. dr. Slaven Jurković.

Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja ustrojbena je jedinica Kliničkog bolničkog centra Rijeka čiji su poslovi vezani za primjenu fizike u medicini. Oni se u najvećoj mjeri odnose na kvalitetnu, odgovornu i sigurnu uporabu ionizirajućeg zračenja u medicini te primjenu nuklearne magnetske rezonancije u slikovnoj dijagnostici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari