KORIST ZA ZAJEDNICU

Video | U Klani otvoren novi vatrogasni dom – i to nije sve! Tu su i teretana i multimedijalni centar

Projekt obnove stajao je 3, 6 milijuna kuna

Na zadovoljstvo svih mještana Klane, završena je obnova Vatrogasnog doma kojega od same njegove izgradnje, s kraja 80-ih, ne koriste isključivo vatrogasci.

Mjesto je to okupljanja mještana svih dobnih skupina, koji za svoje aktivnosti sada imaju znatno bolje uvjete.

“U smislu onoga što se radilo, to je energetska obnova, fasada, zamijenjena stolarija, krovište… Na neki način pišemo povijest, donijeli smo prvi lift u Klanu, čime omogućujemo slabo pokretnim osobama da im bude dostupan multimedijski centar.”, kaže Dario Gauš, predsjednik DVD-a Klana za Kanal Ri.

Prizemlje doma korist će DVD Klana s 27 operativaca koji izlaze na intervencije i na koje mještani mogu uvijek računati.

“Prije svega, ovakvi objekti doprinose razvoju vatrogastva, obuke, edukacije, osposobljavanja, interveniranja…”, kaže Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.

“Nešto više od 330 tisuća kuna uloženo je u informatičku opremu, povećali smo i operativne mogućnosti, uredili smo učionicu…”, dodaje predsjednik DVD-a Klana Dario Gauš.

Iznad vatrogasnih prostorija, na prvome katu se nalazi sportska teratana, a iznad nje multimedijalni centar.

“Budući da smo dobili lift, to znači proširenje djelatnosti. Ovo za cijeli život Klane znači jako puno”, kaže Željka Šarčević Grgić, načelnica Klane.

Projekt obnove iznosio je 3,6 milijuna kuna od čega je 2,7 milijuna sufinancirano kroz Program ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede.

“Kako bi se uvjeti života u tim područjima približili uvjetima u većim sredinama, kako bi stanovništvo ostalo živjeti i – kao što je slučaj općine Klana – doseljavati.”, kaže Šime Mršić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

S obzirom na proračunska sredstva kojima raspolaže, Općina je za projekt izdvojila značajnih 685 tisuća kuna.

“Mislim da je to opravdana investicija, na takve stvari treba trošit proračunske novce.”, kaže načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić.

Tijekom izvođenja obnove porasla je cijena građevinskih radova pa je dio troškova pokrilo samo vatrogasno društvo sredstvima koja su bila namijenjena za nabavku novog vozila.

Osuvremenjavanje tehnike biti će stoga sljedeći projekt vatrogasaca iz Klane, donosi Kanal Ri.

Novinarka: MIRELA HUNČEK
Snimatelj: IGOR PAULIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari