NAGIB OD 40 CENTIMETARA

Video | Treba li Kosi toranj staviti u funkciju turizma? U riječku znamenitost ušla ekipa Kanala Ri, pogledajte što su snimili!

Kosi toranj i broj stanovnika. Sličnosti su to između Rijeke i talijanske Pise. Ono što ih razlikuje je broj turista

Trsatska gradina, Principij i Riječka ura mogli bi uskoro dobiti žestoku konkurenciju. Barem ako je suditi po sve glasnijoj inicijativi stavljanja Kosog tornja u turističke svrhe. 

“Trebalo bi naravno da bi trebalo, sve napravit što će nam donijet neku dobrobit. U neke komercijalne svrhe. Ipak smo sve više turistički grad.”, kaže jedan Riječanin za Kanal Ri.

“Prvo kad dođem u Rijeku gledam te starine, vidi ovo kako je lijepo. Rijeka bi zaista trebala bit turistički grad jer ima šta pokazat.”, kaže jedna gošća.

Toranj je prema mjerenjima iz 1920. godine imao nagib 40 centimetara, a u vlasništvu je crkve.

“Sada je u najgorem stanju u kojem može biti, Bogu hvala još ništa ne opada, čak kažu da kad bi došao jači potres da bi bilo velikih oštećenja.”, kaže Sanjin Francetić, župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije.

I takav je zanimljiv turistima.

“Kosi toranj je vrlo atraktivan tako da svakog oduševi, pogotovo ako dođete iz dobrog kuta, recimo s Pavlinskog trga kada se vidi da je on kos, mislim da bi to bila jedna fantastična stvar za Rijeku”, mišljenja je Livio Karavanić, turistički vodič.

Sada ga turisti mogu vidjeti samo izvana, a kada bi se obnovio mogao bi i otvoriti svoja vrata i tako Riječanima i turistima s vrha otkriti jedan novi pogled na grad.

“Treba napraviti temeljitu obnovu najprije izvana, očistiti taj kamen, to je povijesni kamen, koji je prikupljen od rimskih građevina. Dakle Crkva nema ništa protiv toga da ga se stavi u službu turizma, turističke ponude i imamo jednu priču koju možemo pokazati.”, dodaje župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Sanjin Francetić.

Uz to što se s njega pruža vrlo zanimljiv pogled na cijeli centar grada, on uz sebe veže mnoge zanimljive povijesne priče.

“Ne znamo godinu gradnje, ovo što piše je kasnije dodano. Zanimljivo je da u tim starim zakonima piše da ni jedna zgrada u Starom gradu ne smije biti viša od ovoga zvonika.”, otkriva župnik.

Iako je zapravo riječ o zvoniku crkve, zbog toga što je nagnut popularno je nazvan Kosi toranj. Po analizama stručnjaka, više se ne bi trebao naginjati, donosi Kanal Ri.

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimateljica: ANA PARIS
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari