ZA VIŠE OD 60 POSTO

Video | U Klani znatno poskupjela komunalna naknada. Bračni par Rakoš: ‘Prevelik udarac’; Općina: ‘Bilo je neophodno’

Bračni par iz Klane nezadovoljan je povećanjem komunalne naknade za mještane. Više u videoprilogu!

Komunalna naknada u općini Klana poskupjela je za nešto više od 60 posto.

Umirovljeni bračni par Rakoš iz Klane nezadovoljan je poskupljenjem koje je, poručili su, prevelik udarac na njihov kućni budžet.

“Nezadovoljni smo jer s tim povećanjem ništa više pruženo nam nije, od onog minimuma koji je bio i do sad. Općina s tim povećanjem nikakve dodatne usluge nije izvršila građanima. Da ja plaćam zrak koji dišem ovdje u Klani. Praktički je to tako.”, kaže Zlatko Rakoš, mještanin Klane za Kanal Ri.

Umjesto dosadašnje četiri uplatnice, od kad se iznos komunalne naknade povećao dobili su ih, kažu, šest.

“Da bi i one stare četiri digli po 4 eura, znači i još dodatno dvije uplatnice po 30 eura. Meni konkretno je komunalija poskupjela 70 eura.”, dodaje.

S obzirom na njihove mirovine, za njih je to, poručuju, velik udarac na kućni budžet.

“To je jako puno za ovu situaciju, pa vidite kako je skupo, skupe su režije, skupa je hrana, šta ćemo jogurt i kiselo vrhnje za večeru. Konkretno, ja imam za lijekove, lijek koji pijem mjesečno ga plaćam 250 kuna, plus za supruga lijekove… nama mjesečno dođu samo lijekovi 50 eura….”, pojašnjava Marija Rakoš.

Smatraju da ukoliko je do povećanja trebalo doći, ono je trebalo biti manje.

Odgovor o razlogu povećanja komunalne naknade potražili smo kod načelnice općine. Rekla je kako je naknada poskupila za oko 60 posto, ali da za to postoje opravdani razlozi.

“Kao što svi znamo, troškovi života su u posljedne tri godine drastično poskupjeli, kako za obične građane tako i za jedinice lokalne samouprave. Ono što mogu reći je da smo mi imali neodrživu komunalnu naknadu i nije se punio proračun onoliko koliko se trebao puniti.”,kaže Željka Šarčević Grgić, načelnica Općine Klana.

Komunalna naknada se koristi za sve javne djelatnosti.

“Za asfaltiranje, za sve javne površine, za školu za vrtić…. Imamo čak 800 rasvjetnih tijela koje također treba održavati. Imamo 30 kilometara nerazvrstanih cesta. Na području smo koje je brdsko planinsko tako da tu treba održavati zimsku službu. Imamo u svakom mjestu društveni dom, njih isto održava Općina Klana.”,dodaje načelnica Klane.

Komunalna naknada je tako jedini prihod Općine jer nemaju prirez.

“Također moram istaknuti da je komunalna naknada jedan prihod kojim se finaciraju naše jaslice i vrtić. Mi imamo cijenu jaslica od 700 kuna, na taj način nastojimo olakšati našim mladim roditeljima.”,kaže načelnica Klane.

Odluka o povećanju komunlane naknade donesena je na sjednici Općinskog vijeća u studenom prošle godine, donosi Kanal Ri.

Više u videoprilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari