SLUŽBE NA TERENU

Galerija | U Kostreni ogorčeni onečišćenjem mora; Sanacija će trajati danima a mijenjat će se i šljunak na plažama!

Udruga Ekoregija Kostrena ali i mještani zabrinuti su zbog onečićenja lož uljem. Radovi na sanaciji će trajati više od tjedan dana, zamjenit će se i šljunak na plažama! Više u video prilogu

Općina Kostrena je na sastanku s čelnicima Termoelektrane Urinj zatražila hitnu sanaciju onečišćenja lož uljem. Najviše vremena trebat će za zamjenu onečišćenog šljunka na plažama. Eko-incident zabrinuo je i udrugu Eko regija Kostrena ali i mještane.

“16 Radovi su i danas nastavljen. Mi smo tijekom jutra imali sastanak sa direktorom Termoelektrane kao i tehničkim direktorom. Općina je istaknula zahtjev za hitnom intervecijom odnosno sanacijom cjelokupnog područja.”, kaže Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena za Kanal Ri.

Pogledajte prilog Kanala Ri:

Najdulje će trajati zamjena onečiščenog šljunka na plažama.

“Zahtijevali smo, i ljudi iz termoelektrane su se složili, da će nakon što se očiste sve plaže promijeniti pjesak na plažama. Tamo gdje će doći do zamjene šljunčanih plaža će se morati pristupiti s mora pa će sigurno to iziskivati određeno vrijeme.”, dodao je načelnik Općine Kostrena.

Loživo ulje iscurilo je tijekom priprema za ponovno pokretanje Termoelektrane. Udruga Eko regija Kostrena zabrinuta je zbog ovog ekološkog incidenta.

“Meni nije jasno kako je i na koji način kontrola uopće uspostavljena, da se takva stvar mogla dogodit. Samo je pitanje kako i na koji način se startalo u taj proces ponovnog aktiviranja Elektrane, da li su svi elementi stavljeni pod kontrolu.”, kaže Ljiljana Opančar, predsjednica Udruge Eko regija Kostrena.

Novonastala situacija s lož uljem zabrinula je i mještane Kostrene.

“Apsolutno smo zabrinuti, ovo je ozbiljan ekološki incident koji je obuhvatio značajni dio naše obale. Sigurno da smo zabrinuti da se cjelokupna naša obala, plaže pa i podvodni svijet onečisti.”, kaže Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena.

“Žao mi je što u ovim lijepim danima koji su pred nama jedno duže vrijeme nećemo vidjeti roditelje s djecom, ljude s kućnim ljudbimcima koji se šetaju i odmaraju na našim lijepim plažama ovdje u Kostreni.”, dodaje predsjednica Udruge Eko regija Kostrena.

Čišćenje provodi dezinsekcijska služba u suradnji s lučkom kapetanijom, a glavni cilj je sve vratiti u prvobitno stanje, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari