NA DOBROBIT SVIH

Galerija | U Kostreni svečano otvoren novi Vatrogasni dom, služit će mještanima i za mnoge društvene aktivnosti

Danas je u Kostreni otvoren novi dom koji će osim vatrogasne imati i važnu društvenu namjenu

Velik ponos bio je vidljiv na licima domaćina svečanog otvorenja novog društveno-vatrogasnog doma u Kostreni, članova DVD Kostrena, predsjednika Zlatana Marunića, zapovjednika Alena Krmpotića, općinskih djelatnika, pročelnika Daria Modrića i načelnika Općine Kostrena Dražena Vranića koji je u svojem govoru svim vatrogascima čestitao blagdan sv. Florijana i Dan vatrogastva.

Poželio im je što manji broj intervencija kao i da svoj častan poziv obavljaju u boljim uvjetima te istaknuo značaj i namjenu novog objekta koji je danas službeno stavljen u funkciju.

Vranić: Pripadnici DVD Kostrena uvijek prvi na terenu kada je to potrebno

  • Ideja o izgradnji vatrogasnog doma postoji gotovo od samog osnutka Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kostrena, a godine su pokazale kako je riječ o opravdanoj potrebi jer su pripadnici DVD Kostrena uvijek prvi na terenu kada je to potrebno i predstavljaju važan faktor sigurnosti nas mještana. Vjerujem da će osim vatrogasne, ovaj dom i osobito dvorana imati i važnu društvenu namjenu. Raduje me, i ponosan sam, što smo ovaj projekt realizirali upravo u godini obilježavanja 30 godina samostalnosti Općine Kostrena.

Među brojnim uzvanicima iz prijateljskih općina, gradova i vatrogasnih društava, svečanom otvorenju objekta koji će unaprijediti vatrogastvo i vatrogasnu infrastrukturu ne samo u Kostreni, nego i na širem području, nazočili su i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut.

Novi društveno-vatrogasni dom blagoslovio je izaslanik riječkog nadbiskupa Mate Uzinića monsinjor Mario Tomljanović.

Oživotvoren dugogodišnji san članova i osnivača društva

Predsjednik DVD-a Kostrena Zlatan Marunić u svom je govoru zahvalio svim članovima na brojnim satima dobrovoljnog rada, a osobito Općini Kostrena na iznimnoj podršci. Istaknuo je zadovoljstvo što je danas oživotvoren dugogodišnji san članova i osnivača društva, među kojima su bili i prvi predsjednik i zapovjednik DVD Kostrena Ljubomir Franelić i Borislav Dobrić kojima su ovom prilikom uručene zahvalnice za doprinos radu i razvoju DVD Kostrena.

Sadašnji zapovjednik DVD-a Alen Krmpotić izrazio je nadu da će društvo s jednakim uspjehom ostvariti ciljeve koje su si zadali nakon otvorenja Doma, a to je omasovljenje članstva i nastojanje da se u rad DVD-a uključi što više djece i mladih.

DVD Kostrena osnovano je prije 24 godine

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kostrena osnovano je prije 24 godine, na Skupštini održanoj 23. siječnja 1999. godine. Društvo ima 50 članova od čega 24 ispitanih operativnih vatrogasaca, dočasnika i časnika. Oprema vatrogasaca je na zavidnoj razini, a vozni park čine navalno vozilo Dennis Rapier, brzo terensko navalno vozilo Nissan Navara te kombi i osobno vozilo za prijevoz vatrogasaca.

Projekt vrijedan 1,8 milijuna eura realiziran je sredstvima Općine Kostrena

Vatrogasni dom s prostorima javne i društvene namjene nalazi se u najvećem kostrenskom naselju Paveki, na adresi Paveki 31 i dobro je prometno povezan sa svim dijelovima Kostrene. Smješten je na parceli od 2.500 četvornih metara, ima dvije etaže s 450 četvornih metara prostora po etaži i vatrogasnim tornjem.

U prizemlju zgrade je garaža za vatrogasna vozila te većina prostora potrebna za rad i boravak vatrogasaca. U dijelu prizemlja je stubište za gornju etažu i podizna rampa za osobe s invaliditetom i teškoćama u kretanju.

Na katu se nalaze uredi, predavaonica, društvena sala s garderobom i sanitarnim čvorovima te pristup vatrogasnom tornju.

Na zgradu će biti postavljena i elektrotehnička sirena za uzbunjivanje, povezana u sustav javnog uzbunjivanja 112.

 Svojim nastupima svečanost otvorenja DVD-a u Kostreni uveličali su mali čakavčići iz Dječjeg vrtića Zlatna ribica i mlada kostrenska pjevačica iznimnog glasa Lucija Stipanović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari