IZRADILA JU PRVA GENERACIJA UČENIKA

Galerija | Predstavljena virtualna radionica Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka

U prostorijama Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka predstavljena je virtualna radionica u koju je uključena prva generacija polaznika.

Centar za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka je državna ustanova koja djeluje od 2015. godine i to za područje tri županije: Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske. Centar su osnovali Grad Rijeka i RH, a zatim je 2019. godine osnivačka prava i financiranje u potpunosti preuzela država. Djelatnost mu je organiziranje i izvođenje usluga profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom, s ciljem da se osobe s invaliditetom osposobe za prikladan posao, zaposle, odnosno zadrže posao i u njemu napreduju, te se profesionalno razvijaju.

U travnju ove godine pokrenuta je Virtualna radionica, koju su danas predstavili ravnateljica Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka Ivana Kosorčić, rukovoditeljica službe za profesionalnu rehabilitaciju u Centru Višnja Rakin, savjetnica u Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke Dunja Kuhar te Neva Tataj, jedna od polaznica prve generacije virtualnih radionica.

Kako je kazala Kuhar, iako Grad Rijeka više nije osnivač Centra za profesionalnu rehabilitaciju, i dalje surađuje s Centrom i promovira njegov rad, jer je to interesu građana, kako osoba s invaliditetom, tako i njihovih potencijalnih poslodavaca.

U virtualnoj radionici pet polaznika uči u simuliranim radnim uvjetima

„Centar za profesionalnu rehabilitaciju od svog osnutka predano radi na tome da osobe s invaliditetom približi tržištu rada. To nije jednostavan zadatak i još uvijek imamo velik broj osoba s invaliditetom koje su dugotrajno nezaposlene. Danas se na tržištu rada uvjeti ubrzano mijenjaju, a poslodavci od svojih djelatnika traže sve više vještina i znanja. Osoba koja je dugotrajno nezaposlena, koja je primjerice, svoje školovanje završila prije 5 ili 10 godina, više ne može konkurirati na ovakvom tržištu rada, jer joj nedostaju ta znanja i vještine“, kazala je Rakin.

Upravo stoga je pokrenuta virtualna radionica ili vježbenička tvrtka. Radi se o posebnom obliku rehabilitacijske aktivnosti koja podrazumijeva „učenje kroz rad”, čijom provedbom se osobe s invaliditetom osposobljavaju za obavljanje administrativnih, financijsko-računovodstvenih, komercijalno-marketinških i si. poslova, na simuliranim radnim mjestima. Program rada se prilagođava mogućnostima polaznika, kao i specifičnim potrebama poslodavaca kod kojih će polaznici pohađati praksu. Uz to predviđeni su i dodatni sadržaji za unaprjeđenje vještina. Na taj način će osobe s invaliditetom tijekom šest mjeseci ojačati svoje osobne i profesionalne kompetencije prijeko potrebne za efikasno zapošljavanje i privikavanje na stvarnu radnu sredinu.

„Prva generacija svoje će prve dane prakse odraditi u tvrtki Alarm automatika, Domu za odrasle osobe Turnić te tvrtkama Reps and Muscles, Sladis i Trgoleptir, kojima se zahvaljujem na njihovom angažmanu. Očekujemo da će prvih pet polaznika ubrzo naći svoje mjesto na tržištu rada“, kazala je Rakin.

Neva Tataj: Okruženje i uvjeti u virtualnoj radionici su fantastični

Svoje iskustvo sudjelovanja u virtualnoj radionici podijelila je i Neva Tataj, jedna od polaznica.
„Do sad nisam niti jednom dobila priliku za rad. Čim bi poslodavci čuli kakve zdravstvene poteškoće imam, automatski bih naišla na odbijanje. Stoga radno iskustvo uopće nemam i za mene je, a vjerujem i za druge polaznike, ova virtualna radionica veliki plus. Okruženje i uvjeti koje imamo su fantastični i toliko je ugodna atmosfera, da mi je vrlo teško opisati koliko se lijepo osjećam svaki dan kad ovdje dođem. Jako mi je važno što imam priliku usvajati nova znanja, ponavljati starija koja sam zaboravila, jer ovo što sad radimo učila sam prije dvadesetak godina u srednjoj školi. Za mene je ovo životno putovanje i smatram da će mi izuzetno doprinijeti u budućnosti“, kazala je Neva Tataj, zahvalivši se Centru za profesionalnu rehabilitaciju, drugim korisnicima virtualne radionice i budućim poslodavcima.

Na postamentima na Korzu izložba „Mogućnosti, a ne ograničenja“

Opisujući rad Centra za profesionalnu rehabilitaciju, ravnateljica Kosorčić je naglasila kako u svom radu uvijek stavljaju naglasak na mogućnosti i sposobnosti korisnika, nikad ne gledajući ograničenja.

Stoga su, želeći što više poslodavaca upoznati s mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom priredili i izložbu „Mogućnosti, a ne ograničenja“, koja prikazuje primjere dobre prakse u profesionalnoj rehabilitaciji osoba s invaliditetom. Izložba će, uz pokroviteljstvo Grada Rijeke, od 9. do 16. svibnja biti postavljena na postamentima na Korzu. Izložba će biti otvorena u utorak, 9. svibnja u 11 sati.

Bit će to prilika da se što veći broj poslodavaca upozna s podrškom koju mogu dobiti od Centra za profesionalnu rehabilitaciju u zapošljavanju osoba s invaliditetom. Za poslodavce Centar omogućuje savjetovanje i procjene pri zapošljavanju, prilagodbi radnih mjesta, podršku i praćenje pri rehabilitaciji, na radnom mjestu, pruža informacije o kvotama i poticajima. Zahvaljujući jednim dijelom i radu Centra, 118 poslodavaca iz regije koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, u 2022.godini sveukupno je u ime poticaja dobilo 1.743.861,9 € od Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI).

Kako bi povećali mogućnosti osobe s invaliditetom u pronalasku posla, Centar za profesionalnu rehabilitaciju omogućuje procjenu zapošljivosti, potrebe za prilagodbom, stručnom pomoći, pruža podršku i posreduje pri zapošljavanju. Omogućuje i uključivanje u razne vrste osposobljavanja, formalnih kroz verificirane programe obrazovanja, osposobljavanja ili usavršavanja i neformalnih kroz radno osposobljavanje na konkretnom radnom mjestu, jačanje radnih potencijala i profesionalnih kompetencija u radnom centru ili u virtualnoj radionici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari