PROŠLI VIKEND

Galerija | U Lovranu održan 31. međunarodni simpozij laringektomiranih osoba

U Lovranu je proteklog vikenda održan 31. međunarodni simpozij laringektomiranih osoba, na kojem su osim stručnjaka sudjelovali i sami pacijenti.

U povodu Dana sv. Blaža, zaštitnika bolesti grla, simpozij su organizirali Hrvatska zajednica laringektomiranih, Liga protiv raka Primorsko-goranske županije, Klub laringektomiranih PGŽ-a i Zavod za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Cilj simpozija bio je ukazati na potrebu značajnijeg rada na prevenciji bolesti i ranoj dijagnostici, kao i znanstvenom osmišljavanju dodatnih opcija u liječenju. Time se poboljšava preživljavanje i značajnije utječe na kvalitetu života oboljelih.

Nakon svete mise i blagoslova grla u 9,30, skup je svečano otvoren u 11 sati nakon čega se održao stručni dio simpozija koji uključuje predavanja uglednih stručnjaka, a za vrijeme održavanja simpozija djelatnici županijskog HZJZ-a obavljali su mini sistematske preglede.

Danas je u Hrvatskoj je oko tisuću laringektomiranih osoba, udruženih u deset klubova, a Klub laringektomiranih PGŽ-a broji ukupno 39 članova. Kako navodi pročelnica Zavoda doc. dr. Diana Maržić, u skrbi o tim pacijentima sudjeluju magistri logopedije, djelatnici Zavoda, koji su dio cjelokupne, pogotovo poslijeoperacijske brige o zdravlju pacijenata nakon totalne laringektomije, s ciljem uspostave uspješne govorne rehabilitacije te tako i resocijalizacije, pri čemu je jako važna svaka pomoć i podrška zajednice.

U ime Grada Rijeke simpoziju je prisustvovao zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski, a u ime Primorsko-goranske županije privremena pročelnica UO za zdravstvo Silvia Hunjadi Korošec.

Održavanje simpozija podržali su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Hrvatska liga za borbu protiv raka, Hrvatsko društvo za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata te Hrvatsko društvo za tumore glave i vrata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari