U MOHO centru u Voloskom u ožujku čak devet popularno-znanstvenih predavanja!

Foto: Festival Opatija

9 popularno-znanstvenih predavanja u ožujku

U gotovo pet mjeseci otkad je otvoren u prizemlju zgrade Doma Liburnija u Voloskom, Interpretacijski centar dr. Andrije Mohorovičića – MOHO centar, posvećen jednom od najvećih hrvatskih znanstvenika svjetskog glasa dr. Andriji Mohorovičiću, ugostio je 11 predavača, od uglednih znanstvenika, profesora, inženjera, te mentora u području građanske znanosti, koji su, u cilju popularizacije i promocije znanosti, održali isto toliko zanimljivih predavanja prilagođenih široj publici svih uzrasta.

Zoran Vakula, Rajka Jurdana Šepić, Ante Radonić, Saša Ceci i Lana Ceraj, da navedemo samo neke,  publici su otkrivali tajne Zemljine unutrašnjosti i čudesne svjetove Sunčeva sustava, zajedno lovili kozmičke zvijeri i uragane, promatrali izlazeći Mjesec kroz teleskop, predstavili šaljivu knjigu o fizici svakodnevnih fenomena, diskutirali o vremenu, klimi i još koječemu

U siječnju i veljači ove godine održana su dva predavanja, a u ožujku nas očekuje čak devet popularno-znanstvenih i interaktivnih predavanja i radionica. Prošlog vikenda, 7. ožujka, ponovno je došao dr. sc. Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković predstaviti važna otkrića u znanosti i kemiji koja su se dogodila posve slučajno, najčešće kao rezultat nepažnje ili pogreške istraživača.

S Medicinskog fakulteta u Rijeci, krajem mjeseca, 28. ožujka u 19 sati, dr. sc. Vanda Juranić Lisnić održat će i više nego aktualno predavanje na temu virusa, kako se od njih obraniti i mogu li biti korisni. Intenzivnije druženje očekuje nas tijekom međunarodne manifestacije Tjedan mozga, kada će u suradnji s Odjelom za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, MOHO centar postati žarište inicijative za popularizaciju neuroznanosti „Upregni za mozak!“. Cilj ove manifestacije je upoznavanje i edukacija šire javnosti sa znanstvenim dostignućima kroz interaktivna predavanja, radionice i kvizove, a posebni naglasak se stavlja na edukaciju djece i mladih. Od 16. do 20. ožujka posjetitelji mogu saznati o ljubavnoj vezi između mozga i imunološkog sustavašto sve može mozakkako geni kontroliraju ponašanje i druge ‘mozgalice’ o tom tajanstvenom ljudskom organu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari