150 GODINA ŽELJEZNICE

Galerija | U Moravicama otvoren Školski muzej Željeznice

U organizaciji Željezničko-tehničke škole Moravice održana je priredba kojom je obilježeno punih 150 godina željeznice na ovom području. Naime, 23. listopada 1873. godine iz Karlovca je u 12 sati prema Rijeci novosagrađenom prugom krenuo prvi vlak koji je istog dana prošao i kroz Moravice,

Središnji dio priredbe bilo je otvaranje Školskog muzeja željeznice koji je, kako je to naglasio u pozdravnoj riječi Borivoj Dokmanović, ravnatelj ŽTŠ Moravice, muzej u nastajanju.

Zamjenik župana Petar Mamula pohvalio je inicijativu i rad ravnatelja Dokmanovića te istaknuo uvjerenje u daljnu potporu PGŽ-a i Grada Vrbovsko kad je riječ o rastu broja izložaka ovog malog muzeja.

“Pruga je bila prekretnica u životima svih ljudi koji su uz nju živjeli, a ovaj sadašnji postav možemo nazvati i obiteljskim jer na ovom području nema kuće koja na neki način nije vezana uz stoljeće i pol povijesti željeznice”, rekao je Mamula, pohvalivši inicijativu mještana Moravica vezanu uz ideju zaštite objekata industrijskog nasljeđa kojih ovo poručje ima nekoliko.

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić uz čestitke na otvaranju malog muzejskog prostora istaknuo je kako je sve skupa rezultat činjenice da je ŽTŠ Moravice u posljednjih desetak godina najkvalitetnija goranska srednja škola koja, pokazuje to i ovaj primjer, vrlo kvalitetno radi i van nastavnih okvira.

U sklopu prigodnog programa učenici ŽTŠ Moravice dali su kratak prikaz povijesti gradnje i značaja pruge Karlovac – Rijeka te uz ostalo, izveli recitaciju stihova Dobriše Cesarića.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari