KAKVOĆA SE ISPITUJE REDOVITO

U moru u Bakarskom zaljevu pronađeni teški metali i ‘druga zagađivala’. Barem je zrak čist

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Radi povećanog interesa javnosti, na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare u sjedištu Primorsko-goranske županije resorna pročelnica Koraljka Vahtar-Jurković i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željko Linšak osvrnuli su se na mjerenje kakvoće mora u luci Bakar.

“Riječ je o području koje je desetljećima opterećeno različitim izvorima onečišćavanja, industrijskim i lučkim sadržajima. Cijelo stanje se kontinuirano prati sukladno nadležnostima koje su definirane propisima. Temeljem Zakona o zaštiti okoliša, donesena je Uredba o utvrđivanju kakvoće mora na morskim plažama, a točke na kojima se ispitivanja vrše, utvrđuje Županijska skupština svake godine na proljeće, uoči sezone kupanja“, rekla je pročelnica, prenose službene mrežne stranice PGŽ.

Dodala je, budući je na ovom području orijentirana aktivnost na gospodarstvo, nema morskih plaža na kojima bi se to ispitivanje vršilo, međutim, županijski Zavod za javno zdravstvo vrši određena ispitivanja glede utjecaja onečišćivača koji su smješteni uz obalu a koje je predstavio ravnatelj ove ustanove.

Dodala je kako glede utjecaja onečišćivača koji su smješteni uz obalu, praćenje mora kao vodnog tijela provode, sukladno Zakonu o vodama, Hrvatske vode.

Govoreći o kakvoći mora na morskim plažama, ravnatelj Linšak naveo je kako su u periodu od 2011. do 2013. i od 2020. do 2023. godine ispitivani mikrobiološki pokazatelji na dvije lokacije, Podbok i Podsteni. Utvrđeno je kako je preko 40 posto uzoraka nezadovoljavajuće, odnosno more nije pogodno za kupanje.

Međutim, naglasio je da usprkos činjenici da plaže za kupanje na području grada Bakra nema, Zavod o vlastitom trošku ipak provodi ispitivanja na već spomenute dvije lokacije.

Što se tiče ispitivanja morskog sedimenta na području Bakarskog zaljeva, utvrđene su povećane koncentracije teških metala i drugih zagađivala u odnosu na kontrolnu lolaciju.

Komentirajući kakvoću zraka, Linšak je rekao da rezultati do sada pokazuju prvu kategoriju zraka, prenose službene mrežne stranice PGŽ.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari