U Muzeju grada Rijeke jučer otvorena izložba: “(R)EVOLUCIJA u Muzeju grada Rijeke”

U Muzeju grada Rijeke, nekadašnjem Muzeju narodne revolucije jučer je otvorena izložba simboličnog imena “(R)evolucija u Muzeju grada Rijeke”. Izložba je nastala u suradnji Muzeja grada sa Muzejom istorije Jugoslavije iz Beograda, studentima Akademije primijenjenih umjetnosti te Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci. Namjera kustosica ove izložbe Marije Lazanje Dušević i Eme Aničić jest revolucija kao izloženi proizvod dok o samoj ideologiji komunizma svjedoče umjetnički ili političko-propagandni radovi koji tematiziraju zadano.
muzejRijeke

Izložba je podijeljena u nekoliko tematskih cjelina. Muzej narodne revolucije je temelj za predstavljanje cjelina nazvanih Propaganda i Revolucija proletarijata (Narodno-oslobodilačka borba). Sljedeća tematska cjelina prati nešto kasnije vremensko razdoblje i nosi naziv Stvaranje kulta ličnosti. Ovaj dio koncepta pripremljen je u suradnji s Muzejem istorije Jugoslavije iz Beograda i oslanja se na njegovu izložbu Velika iluzija. Kao završna etapa izložbe, i dio koji ne spada u fundus Muzeja narodne revolucije, postavljen je koncept Druga strana komunističke ideologije. Svojevrsni epilog izložbe satkan je od umjetničkih interpretacija Golog otoka, kao jednog od mučnih djela komunističkog režima, a prema viđenjima studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Prema riječima kustosice Eme Aničić projekt je nastajao oko godinu dana, osim muzejskog osoblja u pripremi izložbe sudjelovalo je puno vanjskih suradnika, Vesna Rožman kao dizajner, Josip Maršić i Zoran Medved kao kreatori glazbene podloge, dok su video materijal radili studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci te Ana Jurčić. Isto tako vrijedi istaknuti i studente Odsjeka za povijest umjetnosti pod vodstvom Jolande Todorović. Važno za spomenuti jest da u okviru aktualne izložbe muzejski kolektiv želi oživiti prostor muzeja nizom koncerata, performansa i drugih događanja te na taj način osuvremeniti i otvoriti vrata muzeja samim građanima te široj javnosti kako bi mogli provoditi vrijeme u ugodnom ambijentu, zbog toga što muzej ne smije biti zatvorena institucija, smatra Aničić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari