U NEDJELJNOJ POVORCI 10 TISUĆA MAŠKARA! Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dolazi na Humanitarni karnevalski bal

Na tradicionalnom Humanitarnom balu očekuje se 20-ak veleposlanika, a na Međunarodnoj karnevalskoj povorci više od 10.000 sudionika u 110 grupa sa 73 alegorijskih kola

Od samog početka Riječkog karnevala, sve zabave, koncerti, sportska natjecanja, najrazličitija maškarana događanja… vode ovome danu, kulminaciji svih ludosti – Međunarodnoj karnevalskoj povorci. U nedjelju 7. veljače od 12 sati kreće povorka koja se sa svakim pravom naziva krunom karnevalskih svečanosti na Kvarneru i šire. Finale Riječkog karnevala 2016. i programi prije, poslije i za vrijeme popularne „velike“ povorke najavljeni su na konferenciji za medije.

Obersnel: „Popunjeni gotovo svi smještajni kapaciteti u Rijeci“

– Sve je spremno za još jednu Međunarodnu karnevalsku povorku, 33. po redu. Siguran sam da su sudionici povorke i ove godine pripremili zanimljive i atraktivne maske stoga pozivam sve koji mogu da dođu na Korzo i pridruže nam se u zabavi i veselju – rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazivši zadovoljstvo činjenicom da i turistima Riječki karneval postaje sve zanimljiviji pa će tako u vikendu karnevalske povorke biti popunjeni gotovo svi smještajni kapaciteti u Rijeci, ali i dobar dio onih u okolici grada.

Gradonačelnik je najavio i tradicionalni Humanitarni karnevalski bal na kojem se očekuje 20-ak veleposlanika, a svoj dolazak najavila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Bal će se održati u subotu 6. veljače a na njemu će se prikupljati sredstva za opremanje senzornog parka Centra za autizam Rijeka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Vjerujem da ćemo i ovog puta uspjeti u nakani da prikupimo iznos dostatan za kupnju planirane opreme – naglasio je Obersnel dodavši kako je do sada na humanitarnim balovima prikupljeno oko milijun kuna.

Predstavnica suorganizatora Humanitarnog karnevalskog bala, tajnica Rotary kluba Rijeka – sv. Vid Tina Smilović Peruza, izrazila je zadovoljstvo što ponovno sudjeluju u organizaciji ovakvog prepoznatljivog humanitarnog događanja te nadu da će nakon niza uspješnih balova i ovaj čim bolje ispuniti svoju humanitarnu svrhu i prikupiti značajna sredstva za opremanje senzornog parka Centra za autizam Rijeka u sklopu projekta “Senzorni park za naš osmjeh”.

14 karnevalskih grupa iz inozemstva

Detalje oko Međunarodne karnevalske povorke predstavio je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, a ona će brojati više od 10.000 sudionika u 110 grupa, sa 73 alegorijskih kola.

MKP (2)

Uvijek rado primljeni gosti iz inozemstva nam ove godine dolaze u 14 grupa i to iz Italije (Verona,Este, Cordovado, Mirandola), Slovenije (Kočevje i Stojnci), Crne Gore (Kotor i Herceg Novi), Srbije (Čačak i 3 grupe iz Novog Sada), Makedonije (Strumica), uz uvijek šarenu grupu studentske udruge AIESEC i novom grupom „Prijatelji knjige“, obje s članovima iz cijele Europe. Tu je i 10 grupa iz cijele Hrvatske, a posebna zahvala ide Primorsko-goranskoj županiji na sufinanciranju prijevoza grupa iz naše županije, što je uvelike olakšalo organizaciju.

Početak programa, prije same povorke, pripada Prvim riječkim mažoretkinjama, a nakon prolaska i zadnje grupe, već tradicionalno Halubajskih zvončara, kraj je uvijek u režiji grupe Pom-F-Ri koja će oko 20 sati na Adamićevom gatu presuditi Pustu jedinstvenom ceremonijom paljenja na moru. Završetkom „velike“ povorke zabava ne prestaje već se seli u riječke kafiće, klubove i Ex port Deltu gdje će cijeli dan trajati velika završna fešta uz Brevis bend i Trio Vox.

image description

Ukupno će duž trase biti postavljeno 6 pozornica, a kroz program će nas voditi sljedeći voditelji: Jadranka Čubrić i Lucio Slama u ulici Ivana Zajca, Ernest Marinković i Neno Pavinčić na Jelačićevom trgu, Ivica Nikolac i Robert Ivanović u Scarpinoj ulici, Ivana Bilen i Davor Jurkotić u prvoj smjeni te Irena Grdinić i Mario Lipovšek u drugoj smjeni na pozornici na Korzu, Maja Stepančić i Denis Brižić na Trgu Republike Hrvatske te Vale i Tomislav Škulj – Tommy DJ na Jadranskom trgu.

Za sve koji tu nedjelju ne mogu doći na Korzo, povorku će biti moguće pratiti iz svih krajeva svijeta izravnim prijenosom na službenoj stranici Riječkog karnevala na adresi www.rijecki-karneval.hr ili YouTube kanalu Riječkog karnevala, a u Hrvatskoj se može pratiti i putem izravnog prijenosa na Kanalu Ri te u programu HR Radio Rijeke.

MKP (3)

Nakon završetka povorke, snimka će se ponovno moći pogledati na stranici Karnevala, a repriza karnevalske povorke na Kanalu Ri moći će se pogledati u dva termina, podijeljeno u dva dijela: utorak i srijedu, 9. i 10. veljače od 9.30 sati ujutro, a druga repriza ide u subotu i nedjelju 13. i 14. veljače od 12 sati. Posebni prilog o Međunarodnoj karnevalskoj povorci izaći će na 32 stranice u Novome listu u ponedjeljak 8. veljače.

Na službenoj stranici Riječkog karnevala novost je i karnevalska web aplikacija „Koji si ti lik?“, koja će biti od velike pomoći neodlučnima u odabiru maske. Za sve koji još nemaju ideje kako se zamaskirati, s par klikova aplikacija donosi odgovor na najteže pitanje u karnevalu – Koji si ti lik?

Ludi karnevalski vikend

Bogat izbor programa u posljednjem vikendu Riječkog karnevala najavili su Meštar Toni i Kraljica Sandra Ložnik Videčak. Plesati se ovih nekoliko dana može na svakom koraku – počevši od zabava u Ex port Delti gdje je za subotu najavljen Carnival DJ Session uz DJ The Adventa i jake lokalne DJ snage te završnu cjelodnevnu zabavu u nedjelju uz Brevis bend i Trio Vox.

Na Pašcu se u petak održavaju još jedni maškarani tanci, a KU Čiket i ove godine u caffe baru Iskra organizira karaoke party u subotu i dan nakon pidžama party, ovoga puta s humanitarnim predznakom.

Humanitarna će biti i subota na Korzu, gdje će se na dva mjesta kuhati jota i maneštra, a prihodi od prodaje jote idu Udruzi za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza iz Rijeke, dok će maneštra razveseliti mališane iz OŠ Pećine jer se prikupljena sredstva doniraju za opremanje učionice za slabovidne učenike. Svi programi i detalji mogu se naći na stranicama www.rijecki-karneval.hr.

image description

Predstavnik INA-e d.d., v.d. direktora Sektora korporativnih komunikacija INA-e Marijan Mrkonjić izjavio je: – U INA-i Riječki karneval vidimo ne samo kao jedan od najveselijih događaja u Hrvatskoj, koji podjednako privlači i djecu i odrasle, nego i kao izvrsnog ambasadora Rijeke u cijelom svijetu što je i dokazano stalnim rastom posjetitelja svake godine. Kao i prijašnjih godina, podršku Karnevalu INA je pružila kroz sponzorstvo Humanitarnog karnevalskog bala. Sa svojom dugogodišnjom tradicijom Bal je neizostavni dio bogatog programa Riječkog karnevala, a njegova svrha osiguranja pomoći najpotrebitijima daje mu posebno plemenitu dimenziju.

Trinaestu godinu pokroviteljstva Erste banke predstavila je direktorica regionalne direkcije Rijeka Tatjana Sundać. Pokroviteljstvo Riječkog karnevala za Erste banku već je stvar tradicije te im je uvijek dragu pružiti podršku pri organizaciji Izbora Kraljice i obje povorke. Karneval je događaj koji ima veliku važnost za turizam Rijeke i regije, ali ima i veliku društvenu ulogu, jer za vrijeme svog trajanja spaja najrazličitije ljude. Erste banka osim Riječkog karnevala kroz godinu podržava i cijeli niz različitih događanja u Rijeci.

Član Uprave Jadrolinije Marko Čičin-Šain izjavio je da kao kompanija Jadrolinija živi od prijevoza i od pokreta, a Riječki je karneval razlog da se ljudi više kreću, popunjavaju kapacitete u predsezoni te im je drago što ponovno mogu biti dio toga.

[highlight] Cjelokupni program Riječkog karnevala 2016. objavljen je na web stranici www.rijecki-karneval.hr [/highlight]

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari