7 UTRKA

U nedjelju velika završnica 24. festivala ‘Homo si teć’, u središtu Rijeke trčat će se čak 7 utrka!

U nedjelju, 23. travnja u središtu Rijeke trčat će se čak 7 utrka: 19. riječki polumaraton, utrka štafeta 3×7, Desetka powered by Heineken 0.0, Erste Petica, utrka građana “Homo si teć”, miči trk i Memorijalna utrka Milke Milinković.

Davne 1998. godine, održana je prva Homo si teć utrka, koja je vremenom izrasla u popularni riječki Festival sporta i rekreacije.

Broj utrka rastao je kroz godine, pa sada pored humanitarne utrke građana, po kojoj je cijela manifestacija i dobila ime, trkači imaju na raspolaganju čitav niz utrka raspoređenih na tri rastrčana vikenda. Ovaj festival sporta narastao je do gotovo 18 000 sudionika, što ga čini i najvećom uličnom utrkom u Hrvatskoj.

Festival sporta i rekreacije u 2023. uključuje ukupno devet utrka

Sportaši, rekreativci, školarci, studenti, djeca, građani, invalidi, slijepi i slabovidni, svi mogu pronaći svoju idealnu trasu i kilometražu, pri čemu je na raspolaganju šest natjecateljskih (539 skok, Molo longo trk, Erste petica, Desetka powered by Heineken 0.0, utrka štafeta 3X7km, 19. riječki polumaraton) i tri nenatjecateljske utrke (humanitarna utrka građana – Homo si teć, dječja utrka – miči trk i utrka invalida – Memorijal Milke Milinović).

Festival je započeo u subotu 25. ožujka jedinstvenom utrkom 539 skok po Trsatskim stubama, nastavljen 8. travnja utrkom Molo longo trk po riječkom lukobranu, a završava velikim događajem koji se ne smije propustiti u nedjelju 23. travnja 2023. kada su na rasporedu sve preostale utrke.

Kako je naglasio gradonačelnik Marko Filipović, osim što nastoji motivirati građane na kretanje i zdrav način života, Festival sporta i rekreacije uvijek se nastoji osvrnuti i na one kojima je potrebna pomoć društva te svojem sportskom karakteru dodaje humanitarnu notu.

Filipović: ‘Skupljaju se sredstva za Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka

“Ove godine prodajom festivalskih majica skupljaju se sredstva za Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka. To je nevladina, neprofitna udrugu koja okuplja roditelje i članove lokalne zajednice koji rade na poboljšanju kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji, te djeluje u korist izjednačavanja njihovih mogućnosti kroz stvaranje uvjeta za aktivno uključivanje i ravnopravno sudjelovanje u društvu“, kazao je Filipović i pozvao sugrađane da se uključe u ovu manifestaciju izrazivši nadu da će nakon pauze zbog pandemije, s obzirom na najavu dobrog vremena, ove godine utrka nadmašiti rekord po broju učesnika.

Zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut kazao je kako županija s velikim zadovoljstvom podupire ovu sportsku manifestaciju, i ne samo nju, što je vidljivo po količini sredstava koja se iz proračuna izdvajaju za sport. Braut je također pozvao sve sugrađane da se u što većem broju priključe manifestaciji.

Regionalna direktorica sektora građanstva Erste Banke Tatjana Sundać naglasila je kako Erste banka podupire čitav niz projekata i manifestacija u gradu Rijeci, pa tako i ovu manifestaciju jer promovira sport i zdrav život. Sundać je pozvala sugrađane da se uključe u Erste Petica utrku.

Glasnogovornik Festivala Bruno Župan je kazao kako se humanitarna prodaja majica odvija u šatoru postavljenom na Trgu 128. brigade HV-a sve do zadnjeg dana festivala. Majice se mogu kupiti i u Sport Vision trgovinama, a kupnjom majice po cijeni od 7 eura donira se 2 eura za udrugu Srce Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari