PROGRAM ĆE TRAJAT 4 DANA

Najavljen je program obilježavanja 79. obljetnice sjećanja na stradale u Lipi

U Memorijalnom centru Lipa pamti najavljen je četverodnevni program obilježavanja nacističkog zločina u selu Lipa.

Na sam dan obljetnice, 30. travnja od 17.00 sati održat će se tradicionalni komemorativni skup u sjećanje na stradale u Lipi 1944. godine, a kustosica Centra Lipa pamti Petra Maštrović Kušić predstavila je i druga zbivanja od kojih je prvo pretpremijera filma Zemlja ognja, na rasporedu u četvrtak, 27. travnja u 19.00 sati, dok će se dan kasnije na istom mjestu u 17.00 sati održati predavanje “Drežnica pamti” pod vodstvom Sanje Horvatinčić sa zagrebačkog Instituta za povijest umjetnost.

U sklopu predavanja bit će projiciran kratki film Drežnica Slavka Goldsteina, a istog dana za učenike PŠ Drežnica i djecu iz Lipe organizirano je vodstvo centrom Lipa pamti uz radionicu.

U subotu, 29. travnja od 10.00 sati, ispred Centra krenut će prva edukativna šetnja “Lipa šeta” uz vodstvo Željke Modrić Surina i Boštjana Surine iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a popratna tematska radionica u prirodi namijenjena je djeci u pratnji roditelja. Također, Meštrović Kušić pozvala je sve zainteresirane da od 25. do 30. travnja besplatno posjete i razgledaju Memorijalni centar Lipa pamti te najavila skorašnje otvorenje online Google 360 panorame s ciljem da sadržaj centra bude dostupan što većem broju ljudi.

Ovogodišnji program Lipa pamti organiziraju Primorsko-goranska županija, Memorijalni centar Lipa pamti pri Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije i Udruga antifašističkih boraca i antifašista Liburnije te Općina Matulji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari