TRADICIONALNI SUSRET

U Njivicama započeo susret župana Komadine s čelnicima gradova i općina PGŽ

Župan Zlatko Komadina okupio je gradonačelnike i načelnike s područja Primorsko-goranske županije na tradicionalnom susretu. Dvodnevni skup održava se u Njivicama na otoku Krku, a teme 4. po redu susreta u aktualnom mandatu, obuhvatile su konkurentnost gradova i općina, udruženo oglašavanje, program i poslovanje KanalaRi i druge.

Župan Komadina uoči početka tematskog dijela susreta izjavio je kako su naredna dva dana prilika da se na jednom mjestu okupe svi čelnici lokalnih samouprava. “Ove godine je 30 godina samouprave u Hrvatskoj i imamo što za reći. Puno je izmjena u poreznom sustavu, nova perspektiva EU fondova 2021.-2027. o kojoj ćemo također razgovarati te neke specifične teme kao što su Zaklada Vaša pošta s kojom pomažemo djeci bez roditeljske skrbi koja kreću u samostalni život i tu nam je želja da se još koja općina i grad uključi i pomogne”.

Susret je započeo predstavljanjem fotomografije “Primorsko-goranska županija 1993.-2023. Tri desetljeća rasta i razvoja” koju je PGŽ tiskala povodom obilježavanja značajne 30. obljetnice od osnutka. Kako je pojasnio župan, fotomonografija kreće s predstavljanjem 30 projekata za 30 godina županije, a fotovremeplovom kroz tri desetljeća podsjeća na neke od brojnih važnijih trenutaka, ljudi, priča, programa i projekata.

Dobrodošlicu sudionicima izrazila je i Mirela Ahmetović, načelnica općine domaćina. Istaknula je da Omišalj ove godine slavi značajne obljetnice iz povijesti i kulture, lider je u transparentnom poslovanju javne uprave koji ostvaruje velik turistički promet na otoku Krku, unatoč percepciji općine kao industrijskog područja,. Uz riječi dobrodošlice, načelnica Ahmetović je zahvalila na prilici da se dodatno istakne vrijednost kulturno-povijesne baštine, a svoje je obraćanje zaključila pozivom gostima da Omišalj posjete u svojim slobodnim trenucima.

U radnom dijelu su predstavljeni rezultati suradnje Regionalne razvojne agencije PGŽ i konzultantske kuće Arhivanalitika na projektu razvoja metodologije ključnih regionalnih pokazatelja konkurentnosti gradova i općina Primorsko-goranske županije.

Kako su pojasnili resorni pročelnik Ljudevit Krpan i Velimir Šonje, direktor Arhivanalitike, metodologijom je definirano 11 razvojnih područja (demografija i stanovanje, makroekonomija i institucije, infrastruktura i promet, okoliš i zelena tranzicija, zdravlje, osnovno obrazovanje, više i cjeloživotno obrazovanje, otvorena kultura i kreativnost, tržište rada, tehnološka spremnost, poslovna sofisticiranost i inovacije i poduzetništvo), a alat pruža pomoć vlastima pri oblikovanju, praćenju i vrednovanju lokalnih razvojnih politika mjerenjem učinaka. Koncept ključnih pokazatelja predstavljen je i OECD-u koji ga svrstava u najkvalitetnije projekte lokalnog upravljanja i podrške donošenju i monitoriranju javnih politika u Hrvatskoj.

Pored ključnih pokazatelja, na temu korištenja masovnih skupova podataka, ravnatelj RRA PGŽ Vedran Kružić prezentirao je projekt MIMOSA s fokusom na održivi način prijevoza unutar regija ili turističkih destinacija. U okviru projekta, analiziran je tijek prometa, potreba i navika građana županije i prekograničnih putnika prema regionalnim odredištima i realiziran interaktivni alat za vizualizaciju podataka koji mogu biti od velikog značaja kod donošenja odluka za planiranje prometa i upravljanje turističkom destinacijom. Ravnatelj Kružić je zaključio kako navedeni alat i metodologija su inovativni što rezultira brojnim upitima o mogućnostima korištenja istog brojnih naprednih europskih regija i turističkih destinacija, te je na javnopravnim tijelima i turističkim dionicima odluka o mogućnostima korištenja ovog dostupnog i vrlo korisnog destinacijskog/regionalnog alata.

Program prvog dana skupa završen je izlaganjem Senke Klarić upraviteljice Zaklade „Vaša pošta“ i Nikice Sečena, ravnatelja Centra za pružanje usluga u zajednici „Izvor Selce“ koji su pozvali sudionike na potporu polici osiguranja “Vaša pošta” za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi.

Ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici “Izvor Selce” Nikica Sečen prezentirao je rad centra te je istaknuo problem velikog broja djece po domovima, njih oko 800, malog broja udomiteljskih obitelji te što sa djecom kad navrše 18 godina. “Radi se o djeci koja kada postanu punoljetna moraju krenuti u samostalni život u kojem su i dalje sami. S policom im pomažemo da barem dvije godine mogu plaćati stanarinu i da im barem malo olakšamo život. Bilo bi sjajno kada bi jedinice lokalne samouprave u svojim proračunima osigurale sredstva koja nisu velika, a znače mnogo toj djeci. Na području naše županije pet do deset djece izlazi iz sustava svake godine, stotine djece je u našoj skrbi, a uključivanjem u ovu akciju može im se pomoći da vode pristojne živote”, rekao je Šečen.

Senka Klarić istaknula je kako su se pozivu župana Komadine da se svi gradovi i općine na području PGŽ uključe u akciju odazvali gradovi Bakar, Cres i Rijeka. Rekla je kako se u razdoblju od 12 godina pomoglo više od 50 djece, a ukupna vrijednost doniranih polica životnog osiguranja iznosi više od 300.000 eura na području Primorsko-goranske županije. Zaključila je kako su JLS-ovi veliki potencijal i kako bi sa malim ulaganjima gradova i općina moglo riješiti nekoliko polica, o čemu je bila i rasprava na kraju prvog dana.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić, koji se obratio u ime svih gradonačelnika i načelnika, rekao da će osigurati još jednu policu te da će svi zajedno podržati i uključiti se u projekt “Vaša pošta”, a o samom načinu dogovorit će se naknadno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari