BROJNE ODLUKE

U Opatiji će se urediti novi Dom zdravlja PGŽ-a, danas su predstavljeni svi detalji. U PGŽ-u donijeli i druge prijedloge i odluke

Novi Dom zdravlja u Opatiji objedinit će usluge primarne zdravstvene zaštite i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ

Petnaesta sjednica Županijske skupštine PGŽ bit će održana u četvrtak, 16. veljače 2023. u Hotelu Royal s početkom u 10.00 sati, najavio je zamjenik župana Vojko Braut prenoseći isprike predsjednika Županijske skupštine Marka Borasa Mandića zbog nemogućnosti dolaska na današnji redoviti susret s novinarima. Dnevni red ima ukupno 21 točku, a među ostalim, razmatrat će se Informacija o stanju gospodarstva u PGŽ-u, prijedlog Programa mjera za razvoj poduzetništva, izvještaj o stanju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i specijalizacijama te koncesije na pomorskom dobru.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Članovi Županijske skupštine PGŽ razmatrat će i informaciju o projektu izgradnje Doma zdravlja PGŽ u Opatiji.

Aneks bi s glavnom zgradom bio povezan toplom vezom

Prema riječima zamjenika, predlaže se rekonstrukcija postojeće zgrade na lokaciji Nova cesta s dogradnjom jednoetažnog aneksa bruto površine otprilike 600 kvadrata. Smješten ispod glavne ceste, aneks bi s glavnom zgradom bio povezan toplom vezom. Novi Dom zdravlja u Opatiji objedinit će usluge primarne zdravstvene zaštite i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Sporazum između Primorsko-goranske županije i Grada Opatije, vlasnika zgrade, a koji će se istoga dana naći pred županijskim i gradskim vijećnicima, navodi da će investiciju procijenjenu na iznos od 4,1 mil. eura u ukupnom iznosu financirati investitor Dom zdravlja PGŽ i Primorsko-goranska županija. Sve iznad navedenog iznosa snosit će Grad Opatija, rekao je zamjenik i dodao kako je Grad na sebe preuzeo i obvezu uređenja postojećeg parkirališta te izgradnju dodatne montažne nadzemne etaže kojom će se osigurati još 35 parkirnih mjesta, odnosno 70 ukupno.

S obzirom da je parkiralište udaljeno od glavne zgrade otprilike 80 metara zračne linije, pred samom zgradom Doma omogućit će se prihvat pacijenata i kraće zaustavljanje automobila.

Projekt od velikog značaja za Grad Opatiju

Zamjenik Braut rekao je da se radi o projektu velikog značaja za Grad Opatiju i vjeruje u potporu Županijske skupštine PGŽ-a i Gradskog vijeća Grada Opatije, a kako je naveo, po dobivanju zelenog svjetla predstavničkih tijela, javna nabava je spremna za raspisivanje. Radovi na izgradnji planirani su za početak 2024. godine.

S obzirom da je riječ o zaštićenoj zgradi iz vremena Austro-ugarske, projekt se izvodi u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Rijeci koji je izdao odobrenje na idejno rješenje.

Na Rujevici počeli radovi čišćenja terena i iskopa

Što se tiče projekta Rujevica Zapad, zamjenik je naveo da su započeli radovi čišćenja terena i iskopa, a rok završetka je planiran u svibnju ove godine.

U suradnji s HGSS-om u pripremi je javna nabava za sljedeću fazu projekta, izgradnju interne prometnice i zgrade HGSS-a s heliodromom. Ukupna procijenjena vrijednost radova je između 1,6 i 1,7 mil. eura, a koju PGŽ sufinancira s 1,3 mil. eura.

U postupku je i izmjena i dopuna lokacijske dozvole temeljem koje će se ishodovati građevinska dozvola za objekt Zavoda za hitnu medicinu PGŽ. Početak radova na objektu Zavoda planiran je za kraj ove ili početak 2024. godine.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o statusu projekta Doma za starije osobe u Klani, zamjeni Braut naveo je kako je riječ o projektu koji je inicirao dio gradova i općina iz riječkog prstena, potporu kojem je dala i PGŽ.

Status projekta Doma za starije osobe u Klani

Dodao je da će se projekt izvoditi u fazama, od kojih bi prva bila rekonstrukcija postojećeg Objekta 2 kapaciteta 80 osoba procijenjene vrijednosti između 5,3 i 6,6 mil. eura.

Kazao je kako je projekt trenutno u fazi izrade projektne dokumentacije, dogovorena je izrada idejnog projekta, a potom slijedi ishodovanje lokacijske i građevinske dozvole. To je preduvjet za prijavu na neki od izvora financiranja, zaključio je Braut i napomenuo kako PGŽ stoji čvrsto pri stavu da se projekt mora financirati iz vanjskih izvora.

Na novinarsko pitanje o rezultatima sanacije onečišćenja koje je uzrokovala TE Urinj, Braut je odgovorio kako je sanacija još uvijek u tijeku. Obala je oprana, a uskoro će se zamijeniti i šljunak te je potpisan trojni sporazum između Primorsko-goranske županije, HEP-a i Dezinsekcije kojim je HEP priznao krivnju za onečišćenje te će snositi sve troškove sanacije. Zamjenik je dodao da se čekaju rezultati analize ispitivanja uzorka onečišćenja liburnijske obale, koje je, prema svemu sudeći, iz istog izvora.

O rasporedu sredstava za Vatrogasnu zajednicu PGŽ

Pročelnik Ureda županije Goran Petrc izvijestio je da je prihvaćeno Izvješće o izvršenju financijskog plana Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije za 2022. godinu i donesen Prijedlog rasporeda sredstava za financiranje vatrogasne djelatnosti i aktivnosti Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije u 2023. godini.

Temeljem zakonskih odredbi, redovna djelatnost financirat će se s otprilike 228 tisuća eura. Međutim, razmatra se i mogućnost dodjele dodatnih sredstava za financiranje rada te pripreme vatrogasne i protupožarne sezone kao i dodjela kapitalne donacije u visini od oko 60 tisuća eura za investiciju u poligon u Centru za obuku interventnih službi PGŽ u Šapjanama.

Donesen je i Prijedlog odluke o rasporedu sredstava za financiranje redovnih godišnjih aktivnosti županijskih saveza udruga u području branitelja i stradalnika, te umirovljenika. Raspoređeno je ukupno 60 tisuća eura za djelatnosti Matice umirovljenika PGŽ, Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ, Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – Podružnica PGŽ, Zajednici udruga Domovinskog rata PGŽ i Zajednici udruga HVIDR-a PGŽ.

Pročelnik je iznio podatak kako 26 osoba s područja PGŽ iz državnih interventnih postrojbi i ravnateljstva civilne zaštite sudjeluje u akciji pomoći i spašavanja u potresom pogođenim područjima.

Izrazivši sućut i suosjećanje turskom i sirijskom narodu, zamjenik Braut najavio je financijsku pomoć PGŽ-a u razornom potresu stradalih područja Turske i Sirije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari