16. IZDANJE

U Opatiji održan Dan mimoza

Dan mimoza – nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježen je u Opatiji u organizaciji Lige protiv raka Županije PGŽ-a, Grada Opatije, Gradskog društva Crvenog križa Opatija, Ispostave NZZJZ PGŽ-a te u prisustvu predstavnika KBC-a Rijeka i Hrvatske udruge primalja, a organizatorima i volonterima se na prigodnom štandu ispred tržnice pridružila i zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić.

Na štandu ispred tržnice predstavnici organizatora i volonterke Kluba „Novi život“ – programa za žene oboljele od raka dojke GDCK Opatija dijelile su građanima edukativne letke i brošure te grančice mimoza koje su simbol ove akcije, a građani su mogli donirati dobrovoljne priloge namijenjene redovnom radu Lige protiv raka PGŽ.

Svake godine se treće subote u siječnju obilježava Dan mimoza, a ovogodišnjim 16. izdanjem započelo je i obilježavanje Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice. Cilj ove akcije je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena (ali i njihovih partnera), o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a), te općenito brige za vlastito zdravlje. Karcinom vrta maternice je na 4. mjestu po učestalosti od ukupno svih vrsta karcinoma u ženskoj populaciji. Ova je vrsta raka preventabilna i može se uspješno liječiti ako se otkrije na vrijeme.

Važne preporuke za zaštitu od HPV-a i raka vrata maternice:

Educiraj se o svom zdravlju!

Zaštiti svoje spolno zdravlje!

Cijepi se protiv HPV-a!

Odlazi redovito na ginekološke preglede!

Jedi što više voća i povrća!

Redovito se bavi tjelovježbom!

Ne puši i ne konzumiraj alkohol!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views