U GRADSKOJ VIJEĆNCI POTPISANI ANEKSI UGOVORA

Galerija | U riječkim osnovnim školama povećane plaće pomoćnicima u nastavi

U Gradskoj vijećnici održan je prijem i svečano potpisivanje aneksa ugovora o povećanju plaća s pomoćnicima u nastavi zaposlenim u riječkim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Grad Rijeka je 2008. godine, prepoznajući važnost inkluzivnog obrazovanja, kao jedan od prvih gradova u Hrvatskoj krenuo sa zapošljavanjem prvih šest pomoćnika u nastavi koji su bili financirani iz gradskog proračuna.

Najveći zamah u zapošljavanju pomoćnika u nastavi na razini cijele Hrvatske odvio se otvaranjem mogućnosti za povlačenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda 2014./2015. školske godine.

Od tada pa sve do danas, broj pomoćnika kontinuirano raste te je danas u Rijeci pravo na pomoćnika/stručnog komunikacijskog posrednika osigurano svim učenicima kojima je takav oblik podrške potreban.

Tako je u ovoj, 2022./2023. školskoj godini, Grad Rijeka je osigurao ukupno 76 pomoćnika u nastavi koji rade sa 86 učenika s teškoćama.

S obzirom na to da je osiguravanje sredstava za ovu namjenu na razini lokalne odnosno regionalne samouprave, u različitim krajevima naše zemlje prisutan je čitav niz različitih modela zapošljavanja pomoćnika/stručnih komunikacijskih posrednika i osiguravanja sredstava za njihova materijalna prava.

Grad Rijeka je, uz još nekoliko hrvatskih gradova, unatoč nepostojanju zakonske obveze, osigurao dodatna sredstva u gradskom proračunu i od 1. siječnja 2023. godine povećao plaće pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. U tu je svrhu Grad Rijeka u proračunu osigurao ukupan iznos od 100.000,00 eura na godišnjoj razini, a pomoćnici u nastavi potpisali su anekse ugovora kojima im se od 1. siječnja 2023. godine povećavaju plaće.

Gradonačelnik Marko Filipović zahvalio se svim pomoćnicima u nastavni na njihovom trudu, entuzijazmu i svemu što ulažu kroz svoj rad, čineći život djece boljim i kvalitetnijim. Naglasio je kako je članstvo u Europskoj uniji i Europski socijalni fond pružili mnoge benefite, pa tako i sredstva za pomoćnike u nastavi, no, dodao je, to nije unutar potrebnih okvira. Stoga se zahvalio svim gradskim vijećnicima i vijećnicama koji su prihvatili amandmane vijećnika platforme Možemo! Nebojše Zeliča i Ive Davorije, a onda i Proračun Grada Rijeke za 2023. godinu i time osigurali dodatnih 100 tisuća eura na godišnjoj razini, točnije 100 eura bruto mjesečno za svakog pomoćnika u nastavi.

„Odgoj i obrazovanje je u fokusu naših politika koje provodimo na lokalnom nivou, a naravno da je ovo jedna od politika o kojoj se puno više mora raspravljati na nacionalnom nivou. Tu mislim ne samo na materijalna prava pomoćnika u nastavi, već i na odgojno-obrazovni proces u cjelini, jer jedinice lokalne samouprave, uključujući i Grad Rijeku, mogu učiniti ono što je u okvirima njihovih proračunskih sredstava, ali i svojih nadležnosti. Kao potpredsjednik Udruge gradova priključio sam se inicijativi da i ostali gradovi pokušaju u sklopu svojih mogućnosti regulirati na bolje vaša prava. Svjestan sam neujednačenosti prakse na razini Hrvatske i vjerujte mi da ću svoj mandat posvetiti da i u tom segmentu izjednačimo vaša prava u cijeloj zemlji. S ovog mjesta treba apelirati na nadležno ministarstvo da pokuša iznaći financijska sredstva za vaša materijalna prava, jer vi sa djecom radite svakodnevno i mislim da to svako društvo treba akceptirati i na jedan adekvatan način i vrednovati“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanje Sanda Sušanj zahvalila je pomoćnicima u nastavi na njihovom radu.

„Kad kažemo hvala za vaš trud, treba to i pojasniti – svatko od vas zapravo je dnevno izložen nizu izazova i prepreka i to zaista sa srcem radite, nosite se i sa situacijama koje su emocionalno, a ponekad i fizički teške. Vaš je rad neprocjenjiv i predstavlja predanost učenicima s teškoćama u razvoju, ali i cijelom razredu kojem ste dodijeljeni i njihovim nastavnicima, kao i roditeljima djece s teškoćama u razredu koji se nose sa svojim izazovima, predstavljajući najvažniju kariku u inkluzivnom obrazovanju“, kazala je pročelnica Sušanj.

Predsjednik Udruge pomoćnika u nastavi i osobnih pomoćnika Ivan Milatić naglasio je kako vjeruje da će se uskoro promijeniti zakonska regulativa, koja će omogućiti priznanje zanimanja pomoćnika u nastavi i mogućnosti redovnog zaposlenja.

Maruška Dediol Vuković, pomoćnica u nastavi u OŠ Gornja, u ime svih pomoćnika izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem aneksa ugovora kojim im se povećavaju plaće.
„Smatramo da je to korak u dobrom smjeru pri rješavanju problema našeg statusa i položaja. Upravo to je dokaz da društvo izdvaja i prepoznaje nas u odgojno-obrazovnom procesu djece s poteškoćama u razvoju. S lakoćom možemo reći kako Grad Rijeka ponovno predvodi kao pozitivan primjer u brizi za najranjiviju skupinu u našem okruženju, a samim time i prepoznavanju važnosti materijalnog statusa pomoćnika u nastavi koji im pružaju svakodnevnu potporu. Bez našeg prisustva za većinu djecu redovan radi i odgojno-obrazovni proces bio bi nedostižan. Sretni smo što su naši glasovi dospjeli do vas te imamo nadu da će i ostali problemi, kao što je zapošljavanje na određeno, s prekidom od tri ljetna mjeseca, prijeći u stalni radni odnos, češće edukacije i priznavanje zanimanja biti jedan od sljedećih koraka potpore“, kazala je Dediol Vuković.

Inkluzivno obrazovanje temelji se na pravu kvalitetnoga obrazovanja svih učenika što znači da omogućuje učenicima s teškoćama da, prema svojim sposobnostima i mogućnostima te interesima, sudjeluju i surađuju s drugom djecom.  Omogućava redovit boravak u školi, osjećaj pripadnosti i prihvaćenosti dok istovremeno njihove razredne kolege uči toleranciji, prihvaćanju i pomaganju.

Inkluzija u obrazovanju postala je zahtjevom suvremenih obrazovnih politika u zemljama Europe i svijeta, a svoje teorijsko uporište nalazi u odgojno-obrazovnim dokumentima kao i u konvencijama o ljudskim pravima i pravim djece.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari