ZANIMLJIVI PANELI

U Opatiji održana konferencija “Sigurnost u turističkim destinacijama”

U Centru Gervais održana je znanstveno-stručna konferencija na temu „Sigurnost u turističkim središtima“ u organizaciji Turističke zajednice Primorsko-goranske županije u suradnji s Policijskom upravom primorsko-goranskom.

Govornici na panelu naziva „Značaj sigurnosti u turizmu“ bili su Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ PGŽ, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, direktor HTZ-a Kristjan Staničić, Jurica Miočić ispred Uprave za javni red i sigurnost PU primorsko-goranske, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin.

Primorsko-goranska županija broji 250 tisuća žitelja, a godišnje je posjećuje 3 milijuna i 200 tisuća gostiju, što znači da je opterećenje na destinaciju veliko, osobito tijekom glavne sezone. To donosi i značajne sigurnosne izazove.

– Hrvatska je nedavno ponijela laskavu titulu najsigurnije europske zemlje za šetnje noću, gosti nas percipiraju kao sigurnu destinaciju, a bitno je da to i ostanemo jer je pri izboru destinacije sigurnost jedno od osnovnih mjerila, istaknula je Peršić Živadinov.

Opatija je sigurna destinacija, no uvijek postoje novi izazovi, s kojima smo se ponovno suočili ulaskom u schengenski prostor, naglasio je gradonačelnik Kirigin te dodao kako je turizam gospodarska grana iznimno osjetljiva na krize.

– U razmišljanju o budućnosti nameće se i pitanje koliko se lokalne i regionalne samouprave trebaju uključiti u djelokrug sigurnosti, odnosno ako nam se daju obaveze, bit će nužno i spuštanje ovlasti, primjerice u smislu djelovanja komunalnih i prometnih redara, kazao je Kirigin.

Župan Komadina je naglasio važnost preventive, odnosno zajedničkog djelovanja cijelog sustava civilne zaštite, uz policiju nezamjenjiva je uloga vatrogastva i hitne medicinske pomoći.

Policija se suočava s nedovoljnim brojem službenika tijekom špice turističke sezone, što se već godinama nastoji riješiti dolaskom službenika iz kontinentalnih policijskih uprava te dolaskom policijskih službenika iz stranih država iz kojih u Hrvatsku dolazi i najveći broj gostiju, čulo se na konferenciji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari