U Opatiji ovaj tjedan velika međunarodna konferencija o poljoprivredi i razvoju sela

Tri stotine sudionika te brojni uzvanici i gosti od 20. studenog sudjelovat će na 1. SEE LEADER međunarodnoj konferenciji o praktičnim i teoretskim implikacijama u provedbi LEADER/CLLD pristupa u jugoistočnoj Europi.

Konferencija čije će otvorenje uveličati Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zatim Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva regionalnog razvoja održavati će se u Kulturnom centru Gervais do 22. studenog.

Cilj konferencije je poticanje jačeg povezivanja LEADER/CLLD partnerstava, koji okupljaju javnu, civilnu i gospodarsku interesnu skupinu, sa znanstvenim i istraživačkim organizacijama i stručnjacima, kako bi što uspješnije, zajednički, pronalazili rješenja za razvoj ruralnih, ribarstvenih, otočkih i urbanih zajednica, a kojeg autonomno kreiraju te iste zajednice.

Svoj osobit doprinos dat će i više od 20 znanstvenika u tri znanstvene sesije, dok će predstavnici LAG-ova i FLAG-ova iz jugoistočne Europe imati priliku razmijeniti iskustva i pronaći partnere za projekte na SEE LEADER Networking Fair-u, a na LEADER/CLLD forumu istaknut će najvažnije smjernice za programiranje sljedećeg proračunskog razdoblja EU pred predstavnicima Europske komisije.

Zanimljiv je podatak da u Hrvatskoj postoji 68 LEADER/CLLD organizacija (54 LAG-a i 14 FLAG-ova) koje raspolažu alokacijom u visini od 98 milijuna eura u okviru trenutnog proračunskog razdoblja sufinanciranog iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo te Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Podsjetimo, Konferenciji će, kao ključni govornici, nazočiti predstavnici Europske komisije iz Glavne uprave za poljoprivredu (DG AGRI) i potporne jedinice FARNET mreže, kao i autoriteti s više od 20 godina iskustva u provedbi i istraživanju LEADER pristupa. Također, bit će prisutni sudionici iz 15-ak zemalja Jugoistočne Europe, među kojima najbrojniji predstavnici lokalnih akcijskih grupa (LAG-ovi), koji provode “lokalni razvoj vođen zajednicom” na svojim područjima.

Osim službenog djela, konferenciju će obilježiti i onaj ležerniji. Za sve goste pripremljena su četiri zanimljiva izleta čiji je cilj predstaviti ono najbolje što naš kraj nudi. U ponudi će biti Eno gastro Tour, Maritime Heritage Tour, Cultural Heritage Tour te Best Practice Tour koji će sudionike odvesti put Slovenije. Kuća od Belice i Peknjica u Kastvu, posjet Kući lovranskega guca u Lovranu, Eko muzeju u Mošćeničkoj dragi te Brseč i Mošćenice samo su neke od lokacija koje će gosti konferencije imati prilike upoznati u Hrvatskoj, dok u Sloveniji gosti posjetiti Ilirsku Bistricu.

Uz ovaj gastro i kulturni dio organizatori su pripremili i koktel party u Angiolina Beach Baru, gala večeru u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner i koncert Riccarda Staraja & Midnight blues banda u klubu Gervais.

Glavni organizator konferencije je LEADER mreža Hrvatske (LMH), krovno udruženje Lokalnih akcijskih grupa u ruralnom razvoju i ribarstvu (LAG-ova i FLAG-ova) uz niz partnerskih institucija kao što su Međunarodni centar za napredne mediteranske agronomske studije – Institut iz Montpelliera (Francuska); Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku; Ekonomski fakulteti Sveučilišta u Splitu; Filozofski fakulteti Sveučilišta u Ljubljani; Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) te Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i brojni drugi…

Potporu konferenciji pruža Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, nacionalna Mreža za ruralni razvoj te niz jedinica lokalne i regionalne samouprave, među kojima i Primorsko-goranska županija, Karlovačka županija i sve JLS u članstvu LAG-a Terra liburna. Zemlja partner prve konferencije je Republika Slovenija. Ova značajna konferencija ima za cilj prepoznati jedinstvenost lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice za integrirani teritorijalni razvoj u jugoistočnoj Europi, sumirajući rezultate proteklih godina provedbe te pružanjem smjernica za novo programsko razdoblje 2021.-2027.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari