U Općini Matulji obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba u Matuljima obilježen je skupom u Domu Hangar dana 30.09.2022. U organizaciji Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji okupilo se preko 50-tak gostiju koji su nazočili prezentaciji ispitivanja potreba i interesa umirovljenika za participaciju na tržištu rada i tribini o zdravlju starijih osoba.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1991.g. svakog 1. listopada s ciljem važnosti osiguranja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

Prvo predavanja na temu Prezentacija ispitivanja potreba i interesa umirovljenika za participaciju na tržištu rada održale su  Vesna Buterin, izv.prof.dr.sc. i Bojana Olgić Draženović, izv.prof.dr.sc. sa Ekonomskog fakulteta u Rijeci. Svoje istraživanje podijelile su u dva dijela. Prvi dio odnosio se na istraživanje interesa i potreba umirovljenika sa područja Općine Matulji za zapošljavanjem u mirovini sa ciljem popunjavanja i uvećanja kućnog financijskog budžeta, a drugi dio istraživanja odnosio se na istraživanje interesa i potreba poduzetnika sa područja Općine Matulji za zapošljavanjem umirovljenika obzirom na postojanje poteškoća na tržištu rada u pronalasku odgovarajuće radne snage.

Zaključak istraživanja pokazao je da postoji nesrazmjer između poduzetnika za zapošljavanjem umirovljenika i interesa umirovljenika za participiranjem na tržištu rada. Samo 11% ispitanih umirovljenika sa područja Općine Matulji pokazalo je interes za povratkom na tržište rada kroz povremeno zapošljavanje, čak 55,6% poslovnih subjekata izrazilo je spremnost za zapošljavanjem umirovljenika, a gotovo 78% poduzeća zainteresirano je za zapošljavanje umirovljenika uz subvencioniranje Općine Matulji.

Drugo predavanje na temu Tribine o zdravlju starijih osoba održale su Andrea Stojić, mag.physioth. i Ana Jantolek, prof. psiholog. Fizioterapeut Andrea Stojić prisutnima je govorila o važnosti tjelesnog zdravlja starijih osoba. Fizička aktivnosti općenito predstavlja preduvjet za fizičko zdravlje te se fizičkom aktivnošću preveniraju kardiovaskularne, onkološke i degenerativne bolesti. Osim toga fizička aktivnost daje osjećaj dobre pokretljivosti i fizičke snage te jača samopouzdanje, pri fizičkoj aktivnosti luči se ”hormon sreće” endorfin, a ukoliko se vježba u grupi stvara se i socijalna povezanost članov grupe. Fizička aktivnost umanjuje proces slabljenja muskulature, prevenira prerano starenje i pojačava funkcionalnu pokretljivost. Iz tih razloga potrebno je promovirati i poticati zdrav i aktivan život starijih osoba kao i izgrađivati svijest o aktivnom i zdravom starenju u društvu.

Psiholog Ana Jantolek prisutne je upoznala sa ulogom optimizma u funkciji zdravlja. Kroz svoje izlaganje istaknula je kako se u istraživanjima pokazalo da optimistični ljudi imaju bolje tjelesno i psihičko zdravlje, bolje se nose s teškoćama pa pokazuju manje simptoma stresa, anksioznosti i depresivnosti. Iako se smatralo da je optimizam osobna značajka ličnosti, može se i naučiti. Pritom velik utjecaj hoće li osoba moći naučiti biti optimistična ili ne, ima okolina posebno tijekom odrastanja. Optimizam treba poticati, a jedan od puteva do optimističnog načina gledanja jest preko zahvalnosti. Skloniji smo razmišljati i pričati o negativnim stvarima, o tome što se loše dogodilo, no ako svakodnevno vježbamo zahvalnost na način da usmjerimo misli na ono što nas čini sretnim u životu ili na dobro što nam se dogodilo naučit ćemo sve više percipirati ugodne događaje u svom životu te time omogućiti sami sebi da naučimo biti OPTIMISTI, rekla je na kraju izlaganja psiholog Ana Jantolek.

Za kraj obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba svojim nastupom upotpunili su gosti na skupu, KUD „ZAMETSKI KOREN“, njihov tamburaški orkestar pod vodstvom gospodina Emila Mancea, u čijem sastavu su članovi svih životnih dobi od učenika nižih razreda do umirovljenika, a svojom izvedbom raznih poznatih izvedbi posebno domaćih pjesama ovog kraja potaknuli prisutne da i sami zapjevaju te ih na kraju isprate velikim pljeskom.

Navedeni skup održao se u sklopu projekta „Aktivni umirovljenici – dugovječni stanovnici“, u sklopu poziva ”Pridruži se – Aktivni u mirovini“ Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika UP.04.2.1.09.0072. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020, a vrijednost projekta je 1.929.422,39 kuna, od čega je osigurano 85% bespovratnih EU sredstava i 15% sredstava sufinanciranjem iz Državnog proračuna. Trajanje projekta je 36 mjeseci, zaključno sa listopadom 2023. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari