PRIHVAĆEN JE NASTAVAK FINANCIRANJA

U OŠ Pećine se nastavlja financiranje rada defektologa za učenike oštećena vida

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Prihvaćen je nastavak financiranja rada stručnog suradnika-defektologa za pola radnog vremena u Osnovnoj školi Pećine u 2022. godini.

U OŠ Pećine djeluje Odjel za dodatnu defektološku pomoć za učenike oštećena vida u kojem se provodi stručna pomoć za učenike osnovnih škola.

„Rad stručnog suradnika-defektologa izuzetno je važan, jer provođenjem individualnog odgojno-obrazovnog rada učenicima pomaže u učenju i izvršavanju školskih obaveza. Time posljedično doprinosi adekvatnom psihosocijalnom razvoju“, kazala je na gradonačelnikovom kolegiju Lana Golob iz Odjela za odgoj i školstvo.

Temeljem Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi sredstva za plaće i naknade plaća za zaposlenike u školama osiguravaju se u državnom proračunu te je, sukladno tome, plaća za rad jednog stručnog suradnika-defektologa u Odjelu za dodatnu defektološku pomoć pri Osnovnoj školi Pećine osigurana državnim proračunom.

VIDEO DANA:

Međutim, kako u Školi postoji kontinuirana potreba za još jednim stručnim suradnikom-defektologom, Škola se u više navrata obraćala nadležnom Ministarstvu za obrazovanje radi odobrenja još jednog stručnog suradnika.

Ministarstvo je nakon višegodišnjih upita Školi dalo odobrenje za prijam novog stručnog suradnika knjižničara s pola radnog vremena na neodređeno vrijeme za potrebe korisnika s oštećenjem vida, a do tada je Grad Rijeka financirao jednog stručnog suradnika-defektologa (na puno radno vrijeme) za rad sa slabovidnom djecom. Od navedenog odobrenja Ministarstva, Grad Rijeka je nastavio s financiranjem rada stručnog suradnika defektologa za pola radnog vremena (20 sati tjedno) zbog potreba učenika, a kojeg u Školi imaju zaposlenog na neodređeno vrijeme.

„Škola se u više navrata obraćala nadležnom ministarstvu s istom zamolbom. Nažalost, ministarstvo nije imalo sluha za ovu iznimno važnu temu, tako da se škola ponovno obratila Gradu Rijeci te smo osigurali 90 tisuća kuna u proračunu za 2022. godinu za potrebe financiranja rada defektologa “, kazala je Golob, istaknuvši kako odobravanjem sredstava za defektologa Grad Rijeka osigurava ravnopravan pristup sustavu obrazovanja za jednu od najranjivijih skupina u društvu.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan izrazila je žaljenje što, iako je potreba za stručnim suradnicima u osnovnim školama izuzetno velika, resorno ministarstvo promptno ne reagira na situaciju u praksi.

„Posebno u pandemiji bolesti COVID-19 ukazala se izuzetna potreba za većim brojem stručnih suradnika u školama, posebice psihologa, budući kada se pokazalo da se djeca sve više susreću s anksioznim stanjima te da dolazi do poremećaja u ponašanju“, kazala je zamjenica Krpan.

Istaknula je kako bi suglasnosti za zapošljavanje dodatnih stručnih suradnika u osnovnim školama koje ravnatelji upućuju resornom ministarstvu trebale stizati brže i pratiti potrebe škole.

„Nakon sastanka koji sam imala s ravnateljima, oni su uputili mnogobrojne požurnice ministarstvu za odobravanje suradnika. Drugi problem s kojim se škole susreću je pomanjkanje tehničkog osoblja, također ni te suglasnosti ministarstvo ne dostavlja na vrijeme, a važno je za rad i organizaciju škole“, poručila je zamjenica Krpan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari