POTREBA JE VELIKA

Video | (Ne)vidljivi riječki heroji: Oni brinu o Riječanima bez krova nad glavom, hrane, odjeće…

Screenshot/ RTL

Riječani koji imaju siguran dom, ali u njemu manjka hrane dolaze u Socijalnu samoposlugu

Dok jedni s nestrpljenjem čekaju blagdane, darove pod borom i bogat blagdanski stol, dio građana o tome može samo sanjati.

Svakodnevica im je nezamislivo teška, spavaju na otvorenom, a vesele se toplom obroku koji čekaju u redu.

Za one kojima je najteže u Rijeci brine niz udruga, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Nebojša Milojković iz Rijeka ima 67, kaže živi teško pa kod sestara milosrdnica redovito ide na besplatan topli obrok.

“U velikoj sam potrebi dolazim svakodnevno već dugo godina, živim u nužnom smještaju, u jednoj sobici u kojoj je teško opstati”, kaže Nebojša.

Potreba je velika, ali u ovoj kući ima mjesta za svakoga. Osnaživanju ljudi s najtežim sudbinama i najranijem preveniranju beskućništva život je posvetila sestra Veronika. Osobe s društvene margine tu jedu, kupaju se, kroz dan borave na toplom, imaju psihosocijalnu, zdravstvenu i duhovnu pomoć.

“Ono što se na redovitoj, dnevnoj bazi ovdje događa je 70 osoba potraži pomoć ove ili one vrste i pružimo 120 obroka dnevno, to su doručak, ručak i večera jer radimo 12 sati”, kaže voditeljica Kuće utočišta u Rijeci-Depaul Hrvatska Veronika Mila Popić.

Riječani koji imaju siguran dom, ali u njemu manjka hrane dolaze u Socijalnu samoposlugu. U njoj 190 volontera kroz godinu podijeli 80 tona hrane. Pred blagdane posebno pozivaju da se donira za djecu.

“Hrana za djecu, čokolino, čokolade, bomboni, keksiće. Osim slatkiša, sad će se dijeliti dupli paketi pa evo znači sve nam je potrebno, može se još i ulje i šećer, konzerve, fažol, grašak, higijena, deterdžent za suđe, šampon”, kaže voditeljica Socijalne samoposluge Rijeka Elida Verunica.

Skladište Caritasa je puno, ali zalihe hrane i odjeće brzo nestaju.

“Reču mi kako ti se mili svaki dan ići, svako jutro, al meni je to zadovoljstvo, baš sam sretna što dođem tu”, kaže volonterka Caritasa Riječke nadbiskupije Lucija Šikić.

Sve je više onih koji ne mogu platiti stambeni kredit ili račune.

“Pozivam ovim putem sve koji mogu odvojit 5, 10 kuna, jer zajedno kad se ujedinimo to nekome može biti evo jedan račun za režije”, kaže ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupije Marija Faustina Kovačević.

A posebno u blagdansko vrijeme treba svima njima pokazati da nisu sami. Jednom kunom, čokoladom ili litrom mlijeka. Važno da se daje od srca!, , izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari