POKLON IZ KINE

U parku Pomerio postavljena skulptura Budućnost

U parku Pomerio postavljena je skulptura Budućnost, poklon gradu Rijeci od strane prijateljskog grada Dalian iz Kine.

Skulptura koja predstavlja dječaka iz Daliana i djevojčicu iz Rijeke koji zajedno, na plaži gledaju u daljinu, simbolizirajući na taj način zajedničke težnje za svjetliju budućnosti, poklon je grada Daliana Rijeci povodom titule Europske prijestolnice kulture koju je Rijeka nosila u 2020. godini, no zbog pandemije dopremanje skulpture bilo je moguće tek ove godine.

Skulpturu za zajednički uz pomoć djece iz Dječjeg vrtića Vidrice otkrile zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj.

Pogledajte VIDEO Kanala Ri:

„Dalian i Rijeka gradovi su prijatelji već 15 godina i u godinama koje slijede nastavit ćemo razvijati kako prijateljske tako i naše gospodarske i kulturne veze“, istaknula je zamjenica Krpan i dodala kako je skulptura darovana povodom titule Europske prijestolnice kulture, ali i kao simbol dugogodišnjeg prijateljstva dvaju gradova. „Skulptura je još dodatno uljepšala ovaj naš park Pomerio i vjerujem da će se građanima svidjeti, a pogotovo djeci“, istaknula je Krpan.

Suradnja Rijeke i Daliana traje od 2006. godine kada je potpisan Sporazum o uspostavi prijateljske suradnje i od tada se redovito održavaju kontakti između predstavnika ova dva grada kao i susreti i razmjena događanja koja je uključivala i prijateljsku potporu Daliana prilikom isticanja riječke kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Povodom postavljanja skulpture, gradonačelnik Daliana Chen Shaowang uputio je video poruku u kojoj je istaknuo kako su Rijeka i Dalian u 15 godina prijateljskih odnosa ostvarili opsežnu suradnju u području gospodarstva, obrazovanja, kulture i turizma. „Kako bismo s Rijekom proslavili titulu Europske prijestolnice kulture 2020., izradili smo ovu skulpturu, kao prototip naše skulpture koja se nalazi na trgu Dalian Xinghai. Skulptura djece iz naša dva grada koja gledaju u daljinu na plaži, simbolizira naše vječno prijateljstvo i zajedničku čežnju za boljim životom i svjetlijom budućnošću“, istaknuo je Shaowang.

Otkrivanju skulpture prisustvovali su i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar kao i članovi Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju te bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel za čijeg su mandata Rijeka i Dalian i postali gradovi prijatelji.

Autori skulpture koja je izrađena od kombinacije kositra i bronce su Zhong Ma i Deng Wei.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari