POSTUPAK TRAJE 5 MINUTA

U petak 10. lipnja na Korzu besplatno testiranje građana na bolesti jetre

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na Trgu 111. brigade Hrvatske vojske u Rijeci, u petak, 10. lipnja 2022. organizira se od 9 do 16 sati javnozdravstvena akcija u okviru Svjetskog dana svjesnosti o nealkoholnoj masnoj bolesti jetre

Podršku akciji dat će svojom nazočnošću zamjenik gradonačelnika prof. dr. Goran Palčevski, ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić i zamjenica ravnatelja KBC-a Rijeka dr. sc. Diana Maržić koji će u 11 sati obići šator na Trgu 111. brigade HV-a.

Za građane će biti organizirano besplatno mjerenje stupnja oštećenja jetre pomoću najmodernijeg neinvazivnog FibroScan uređaja.

Riječ je o postupku najsličnijem ultrazvuku trbuha koji traje svega 5 minuta.

Tom prilikom dijelit će se i edukativni materijali, a zainteresirani će dobiti sve informacije o najčešćoj kroničnoj bolesti jetre, što je uzrokuje i kome se mogu obratiti za pomoć.

Akciju organiziraju KBC Rijeka, Grad Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci i Hrvatsko gastroenterološko društvo.

Nealkoholna masna bolest jetre

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) smatra se “tihom epidemijom 21. stoljeća” i najbrže je rastuća bolest probavnog sustava. Nastaje kao posljedica modernog načina života.

NAFLD pogađa osobe koje konzumiraju manje od 20 grama alkohola dnevno, a nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti – šećerne bolesti tipa 2, pretilosti, povišenog krvnog tlaka te povišenih masnoća u krvi.

Uzevši u obzir težinu i ozbiljnost komplikacija i posljedica bolesti, svatko bi se trebao zapitati je li on baš taj svaki treći ili četvrti čovjek koji će imati masnu jetru.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views