I MODNA REVIJA U GUVERNEROVOJ

U petak u Rijeci Dan crvenih haljina: Cilj je podizanje svijesti o rizicima moždanog udara kod žena. Pogledajte program!

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Dan crvenih haljina, globalna zdravstveno-edukativna akcija s ciljem podizanja svijesti o rizicima moždanog udara kod žena, svoje peto izdanje obilježava ovog petka

Simboličnim odijevanjem u crveno cilj je podržati žene koje su preboljele moždani udar, ukazati na važnost prevencije i zdravog životnog stila te ranog prepoznavanja simptoma.

Obilježavanje akcije, u organizaciji Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka i Katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te uz podršku Primorsko-goranske županije, su najavili zamjenica župana Marina Medarić, ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić, predstojnica Klinike za neurologiju Vladimira Vuletić i predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj.

Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke

„Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke. Ova činjenica nas mora svih osvijestiti i upozoriti na važnost prevencije“, poručila je zamjenica Medarić naglasivši kako je niz dobrih preventivnih programa krenuo iz Primorsko-goranske županije, a koji su kasnije preuzeti na nacionalnoj razini.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

„Iznimno je važno u ranoj fazi liječiti moždani udar intervencijom, znači spasiti mozak, ukinuti invaliditet, a da bi do toga došlo nužno je podizanje svijesti i rano prepoznavanje. Upravo zbog toga prevencija svih bolesti nema alternative, ali kod moždanog udara ona je zaista pitanje daljnjeg života, preživljenje invaliditeta i zato smo ovdje“, rekao je ravnatelj Ružić i zahvalio svima koji su dali obol ovoj akciji.

Pogledajte video prilog Kanala Ri:

Glavni znakovi

Glavni znakovi moždanog udara su slabost, utrnost ruke i noge, smetnje govora, vida, glavobolja, vrtoglavica dok se kod žena mnogo češće javljuju manje uočljivi simptomi, poput promjene raspoloženja, štucavice, osjećaj slabosti, istaknula je predstojnica Klinike za neurologiju Vladimira Vuletić naglasivši važnost vođenja računa o rizičnim faktorima jer se 80 posto moždanih udara može prevenirati.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Ovogodišnje izdanje Dana crvenih haljina bit će održano u Guvernerovoj palači, a podupire ga niz gospodarstvenika, umjetnika i medija s područja županije, čime je ova zdravstveno-edukativna akcija postala i humanitarno, ali i modno događanje, istaknula je predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj te ispred Organizacijskog odbora čije su članice i Barbara Udovičić Papeš, Maja Uremović i Jana Bubnić Arčanin ukratko predstavila program obilježavanja.

Modna revija u crvenim haljinama

Kako spriječiti moždani i srčani udar bit će tema panel rasprave s liječnicima o kojem će iz vlastitog iskustva posvjedočiti i preživjele pacijentice.

Središnje događanje modna je revija u crvenim haljinama koje će nositi, kako ih je nazvala Duraj, žene pobjednice, a kreacije potpisuju modni dizajneri Juraj Zigman, Peperoncina design, Lusso couture, Sally atelier, butitk Rival, Lilium, Miau couture.

U glazbenom programu nastupat će Ana Kabalin u pratnji Slađane Čolović te Damir Kedžo u pratnji Zvonimira Radišića na gitari dok će na fotografijama sve zabilježiti LaVie photo studio.

Svi koji se odazovu, donacijom će sudjelovati u prikupljanju sredstava za nabavku holtera EKG-a i holtera krvnog tlaka, a za uzvrat će dobiti poklon, dizajnersku narukvicu Ive Burukete.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Duraj je zahvalila sponzorima manifestacije Nikasu, Hotelu Malin, Agrolaguni i Cateringu As, medijima Fiuman.hr, Torpedo, Bodulija.net, KanalRi, Novi list, Radio Korzo, Radio Jadranka, Radio Rijeka, HRT Centar Rijeka te pozvala sve građane da obuku crveno i odazovu se obilježavanju ove akcije u petak u Guvernerovu palači s početkom u 17.00 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari