HRVATSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI

U petak u Rijeci u Poliklinici lokaliteta Rijeka Dan otvorenih vrata uz konzultacije i savjete dijabetologa

Foto: Riportal

Klinički bolnički centar Rijeka i Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Udrugom oboljelih od šećerne bolesti Mellitus Rijeka organiziraju 2. Hrvatski dan šećerne bolesti

Hrvatski dan šećerne bolesti će se obilježiti javnozdravstvenom i edukativnom kampanjom kojom se želi podići svjesnost o ozbiljnom globalnom problemu – šećernoj bolesti od koje u svijetu boluje svaka deseta odrasla osoba.

Naglasak na važnosti prevencije

U petak, 12. svibnja, od 10 do 16 sati u Poliklinici lokaliteta Rijeka (1. kat) za pacijente je organiziran DAN OTVORENIH VRATA Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma uz konzultacije i individualne savjete dijabetologa o liječenju šećerne bolesti.

Poseban će naglasak biti stavljen na važnost prevencije, rano otkivanje šećerne bolesti i njezino pravovremeno liječenje te sprječavanje i odgađanje kroničnih komplikacija. Prijave za termin mogu se izvršiti telefonom – 051/658-451.

Šećerna bolest naziva se globalnom epidemijom

Šećerna bolest naziva se globalnom epidemijom i nastaje zbog nemogućnosti tijela da koristi ili proizvodi inzulin – hormon kojeg stvara gušterača i koji „otključava“ stanice kako bi glukoza iz krvi mogla ući u stanice i proizvoditi energiju. Bez inzulina, glukoza ne može ući u stanice te se razina šećera u krvi povećava, a s vremenom, ako se ne regulira, može dovesti do zatajenja različitih organa i tkiva.

Broj oboljelih osoba u svijetu raste na razine koje su bile nezamislive prije samo nekoliko desetljeća. Procjenjuje se da 463 milijuna ljudi u svijetu ima dijabetes, a do 2045. taj broj bi mogao narasti na preko 700 milijuna.

U Hrvatskoj je u 2021. godini registrirano 327 785 oboljelih, odnosno tek 60 % osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se ukupan broj oboljelih procjenjuje na više od 500 tisuća. To znači da gotovo 10 % ukupnog stanovništva Hrvatske boluje od šećerne bolesti, a u populaciji starijoj od 65 godina njih čak četvrtina.

Postoji više razloga za ove zabrinjavajuće brojke, a najznačajniji su unos visokokalorične hrane, sjedilački način života i smanjena tjelesna aktivnost. Među vodećim uzrocima smrti u Hrvatskoj dijabetes se nalazi na trećem mjestu, a vodeći je uzrok krvožilnih bolesti, sljepoće, bolesti bubrega i amputacije ekstremiteta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari