NOVI PODACI

U PGŽ najviše zaraženih u cijeloj Hrvatskoj; Danas skoro duplo više zaraženih nego jučer!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Primorsko-goranska županija u utorak je zabilježila 88 novih slučajeva zaraze koronavirusom dok se ta brojka u srijedu popela na 148.

Gledano po broju novozaraženih po hrvatskim županijama, vodeća je po broju novih slučajeva. Ilustracije radi, u Gradu Zagrebu u utorak je zabilježeno je 78 novih slučajeva, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 67, a u Splitsko-dalmatinskoj 59 novih slučajeva zaraze, pišu Vijesti.hr

Prema riječima ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimira Mićovića, točno je da PGŽ u posljednjih tjedan dana bilježi porast broja novih slučajeva zaraze u ukupnom broju testiranih koji je u razdoblju od 1. do 9. ožujka u prosjeku iznosio 12 posto, dok je tjedan prije taj postotak bio devet posto. Najveće žarište epidemije i dalje su Rijeka i riječki prsten.

“Definitivno je došlo do ubrzavanja transmisije virusa koja je sada srednje jaka i treba vidjeti hoće li se taj trend nastaviti. Ono što nama predstavlja važan podatak jest udio pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranja koji predstavlja aktivno traženje virusa u populaciji. Mi prosječno dnevno obradimo između 600 i 780 uzoraka”, kazao je Mićović za Novi list.

Kao jedan od mogućih uzroka povećanja broja novih slučajeva u PGŽ-u on smatra neformalna okupljanja, posebice kad je riječ o učenicima i mladima koji se nastavljaju okupljati i nakon nastave, ali i određene obiteljske proslave koje su se intenzivirale popuštanjem mjera.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari