UPUTILI POZIV

U PGŽ se već pripremaju kapaciteti za smještaj izbjeglica iz Ukrajine

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

„Poručujem ukrajinskom narodu da stojimo uz njih i da najoštrije osuđujemo agresiju na njihovu samostalnu i suverenu državu“, rekao je zamjenik župana Vojko Braut na današnjoj konferenciji za medije i naglasio kako je župan Zlatko Komadina još proteklog petka uputio ukrajinskom veleposlaniku u Republici Hrvatskoj Kiriliču Vasilju telegram podrške.

Naveo je da su Primorsko-goranska županija i Ravnateljstvo civilne zaštite PGŽ uputili poziv svima građanima i hotelskim kućama na području županije na iskaz interesa za mogućnosti smještaja izbjeglica iz Ukrajine, a do sada je rezervirano 40 kapaciteta, dok brojka raste svakim satom. Svi zainteresirani za prihvat mogu se javiti na e-mail adresu Stožera CZ PGŽ: stozer.civilna@pgz.hr.

Od redovnih tema istaknuo je Izvješće o radu sustava Civilne zaštite PGŽ u 2021. godini. Kako je naveo zamjenik župana Braut, pored redovnih aktivnosti, veliki napor i dodatni angažman uloženi su u izvanrednu situaciju vezanu uz epidemiju virusa COVID-19. U protekloj godini testirano je 171 tisuća osoba PCR testovima, 29 tisuća BAT testovima, dok je ukupno cijepljeno 159 tisuća osoba s prvom dozom, 165 tisuća s drugom dozom i 38 tisuća booster dozom. Odnosno, na kraju 2021. godine potpuno je cijepljeno 62,2 posto ukupnog stanovništva te 73,7 posto odraslog stanovništva u PGŽ-u. U pogledu neophodnog funkcioniranja najznačajnijih operativnih snaga iz sustava, PGŽ je u 2021. godini iz Proračuna izdvojila financijska sredstva u ukupnom iznosu od 4,1 milijun kuna, podsjetio je zamjenik Braut.

Uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana civilne zaštite i Dan civilne zaštite u RH koji se obilježava 1. ožujka, zamjenik Braut uputio je čestitke svim pripadnicima sustava civilne zaštite za njihov dan i zahvalio na profesionalnom obavljanju zahtjevnih i nadasve odgovornih poslova u protekle dvije godine i onima u budućnosti. Povodom obilježavanja Dana, u srijedu, 2. ožujka 2022. godine s početkom u 10.00 sati u Osnovnoj školi „Eugen Kumičić“ u Rijeci Područni ured CZ Rijeka organizirat će edukaciju za djecu uz pomoć modela prirodnih prijetnji koji su školi dati na korištenje od strane Ravnateljstva civilne zaštite, najavio je zamjenik Braut. Pojasnio je kako je cilj djeci odmalena ukazati na neželjene posljedice rizičnih ponašanja, te ih educirati o pravilima i postupanjima ako se nađu na područjima zahvaćenim katastrofama.

Resorna pročelnica Edita Stilin navela je da će Primorsko-goranska županija u ovoj kalendarskoj godini izdvojiti gotovo dva milijuna kuna za programe izvan standarda u školama kojima je osnivač. Prvenstveno, radi se o programima kurikuluma koji obogaćuju i zadovoljavaju potrebe za kreativnošću, stvaralaštvom odnosno darovitošću, a u različite humanističke, jezične i tehničke programe bit će uključeno 4300 učenika. Za programe učenika osnovnih škola namijenjeno je 380 tisuća kuna, a za programe srednjih gotovo 700 tisuća, navela je pročelnica Stilin. Dodala je kako je za županijska natjecanja osigurano dodatnih 150 tisuća kuna, za obljetnice škola 100 tisuća kuna, 100 tisuća kuna za program međunarodne mature dok je za program „Zdravlje i higijena“ koji će se provoditi u osnovnim i srednjim školama, a predviđa edukaciju učenika, nabavku sredstava za čišćenje i dezinfekciju i higijenskih uložaka, osigurano dodatnih 520 tisuća kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari