ODLIČNE VIJESTI

U PGŽ-u narastao broj prvašića; Procijepljeno 58% djelatnika u školama

Foto: Riportal/Robert Zeneral

Danas preko 28 tisuća učenika i učenica sjeda u školske klupe. Prvi je dan nastave koja će se u PGŽ-u provoditi po modelu A. Upisne brojke su dobre, 11 je više osnovnoškolaca i 10 prvašića, njih ukupno 2246. Čak sedam škola bilježi porast upisa u prve razrede, a to su „Fran Krsto Frankopan“ na Krku (32), potom škole u Kastvu (22), Omišlju (18), Delnicama (19), Klani (11), Čavlima (10) i Ravnoj Gori (5).

“Svim prvašićima, ali i svim učenicima, nastavnicima i roditeljima želim uspješan početak nastavne godine”, poručio je  župan Komadina otvarajući redovnu konferenciju za novinare te ujedno najavio današnji posjet OŠ Čavle gdje su dovršeni veliki radovi na adaptaciji fasadi, a čak je jedan razred prvašića više. Obilježavanju prvog dana škole pridružit će se i igrači i trener NK Rijeke koji će uručiti prigodne poklone za sve učenike prvih razreda u PGŽ-u.

Resorna pročelnica Edita Stilin istaknula je kako se nastava održava prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. “Radi se o trećoj školskoj godini pod mjerama, no ove godine one su nešto relaksiranije”, kazala je Stilin te dodala da je u Primorsko-goranskoj županiji procijepljeno 58% osoblja u osnovnim i srednjim školama, te 46% u vrtićima.

Pročelnica je izvijestila i o 3,5 milijuna kuna odobrenih bespovratnih sredstava za 94 pomoćnika u nastavni za 99 učenika i najavila novi kapitalni projekt PGŽ-a, dogradnju OŠ “Ivana Rabljanina” za koju će se u četvrtak na Rabu potpisati ugovori o sufinanciranju, odnosno s izvođačima radova i nadzorom.

Osigurano je i 1,6 milijuna kuna sredstava za kapitalna ulaganja u domove za starije osobe, te 100 tisuća kuna za idejni projekt doma za starije osobe u Klani. Dom će se realizirati kroz suradnju županije i pet jedinica lokalne samouprave i kandidirati na EU socijalni fond, izvijestila je pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač. Bit će građen po najmodernijim standardima, takozvani dom 4. generacije, s kapacitetom od 200 mjesta, dio će biti prilagođen osobama s invaliditetom, a građanima financijski dostupan.

Pročelnica Marač podsjetila je na projekt rane intervencije i detekcije kod djece pokrenutim u vrtićima u Ravnoj gori i Fužinama u kojem PGŽ sufinancira plaću psihologa, a u perspektivi je oformiti cijeli stručni tim. Ujedno, PGŽ u većinskom iznosu financira “Moje mjesto pod suncem”, dnevni boravak za djecu slabijeg imovinskog statusa kojima će biti osiguran obrok i instrukcije. Kupnjom tisuću istoimenih slikovnica o emotivnoj inteligenciji, PGŽ je dodatno potpomogla projekt, a iste će se pokloniti učenicima.

Tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski je obrađeno 798 uzoraka briseva, šest je novooboljelih osoba, dok ih je 24 ozdravilo. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti u PGŽ-u iznosi 362. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a 28 je hospitaliziranih pacijenata, a broj osoba na respiratoru umjereno raste i danas iznosi pet. Tijekom jučerašnjeg dana od COVID-19 bolesti u KBC-u Rijeka nije bilo preminulih osoba, a udio hospitaliziranih osoba unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva iznosi 7.73%.

Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Dobrica Rončević kazao je kako se brojke značajno povećavaju i da jesen nosi nove izazove. Pozvao je svih na cijepljenje, jer veća procijepljenost znači i manje represivne mjere.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari