MEĐUNARODNI DAN ŠUMA

U ponedjeljak će se održati akcija čišćenja parka šume Sveti Križ

Foto: Kanal Ri

Povodom Međunarodnog dana šuma 21. ožujka 2022. godine od 10 sati Astronomski centar Rijeka organizira čišćenje parka šume Sveti Križ.

S ciljem uklanjanja i zbrinjavanja otpada, očuvanja šuma i bioraznolikosti, širenja svijesti o važnosti očuvanja prirode, promociji pravila ponašanja u prirodi te edukaciji o važnosti boravka u prirodi i potrebi savjesnog zbrinjavanja otpada ova akcija uključit će ukupno oko četrdesetak učenika i učitelja 5b i 6b razreda OŠ Vežica. Akcija čišćenja provest će se uz nadzor i vodstvo stručnog osoblja OGU Grada Rijeke za komunalni sustav i Astronomskog centra Rijeka koji će na učenicima kroz rad objašnjavati posebnosti flore i faune parka šume Sv. Križ. Akcija čišćenja predviđa i dodatnu edukativnu pokaznu radionicu o autohtonim biljnim vrstama oko Astronomskog centra Rijeka, piše Kanal Ri.

Radionica će se održati pod vodstvom Bie Gec, mag.ing.prosp.arch djelatnice KD Čistoće tijekom koje će učenici naučiti prepoznati nekoliko autohtonih biljnih vrsta u okolišu, saznati o važnosti tih vrsta za ekosustav i o njihovoj primjeni u tradicijskoj medicini i kulinarstvu. KD Čistoća prigodno će osigurati sav materijal potreban za akciju čišćenja okoliša.

VIDEO DANA:

Park šuma i brdo Sveti Križ u kojem je smješten Astronomski centar Rijeka smatra se najstarijim arheološkim lokalitetom u Rijeci, a od ožujka 2006. godine preventivno je zaštićeno kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Na njemu se nalazi i srednjovjekovna Crkva svetog Križa po kojoj je cijela lokacija dobila naziv, a najkraći zapis glagoljice iz 13. stoljeća kao i kipić Rimske vučice pronađeni su upravo tamo. Na brdu prevladava prirodna submediteranska vegetacija, a njime prolazi i riječka šetnica na relaciji Plumbum -Trsat. Kao jedna od četiri vodospreme u sklopu 100 godina starog Gorskog vodovoda Trsat – Sušak, na brdu se nalazi vodosprema Sveti Križ.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari