UGOVORE DONIO MINISTAR BUTKOVIĆ

Butkovićevo ministarstvo dodijelilo 28,2 milijuna kuna za izgradnju lučke infrastrukture u PGŽ

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja dodijeljeni su ugovori i sporazumi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za sufinanciranje 37 projekta izgradnje lučke infrastrukture i pomorskog dobra u Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Ugovori vrijedni 47 milijuna kuna, raspoređuju 28,2 milijuna kuna županiji Primorsko-goranskoj, 7,4 milijuna Istarskoj te 11,4 milijuna kuna Ličko-senjskoj.

Uz ravnatelje Županijskih lučkih uprava, ugovore su preuzeli gradonačelnici i načelnici s područja triju županija, a zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski prisutnima se obratio u ime domaćina.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministar Oleg Butković komentirao je značajna ulaganja u izgradnju lučke infrastrukture kazavši kako se trenutno provode projekti diljem hrvatske obale vrijedni 2 milijarde kuna sufinancirani europskim sredstvima, ali i iz proračuna koji prati investicije.

“Za izgradnju lučke infrastrukture svim priobalnim županijama u RH ukupno je dodijeljeno 105 milijuna kuna, a danas u Rijeci održana je dodjela ugovora za tri županije i to po dvije osnove, investicije u lučka područja koje provode lučke uprave te gradovima i općinama koji ulažu u pomorsko dobro“, naveo je ministar Butković i podsjetio kako je na području PGŽ-a nedavno otvorena luka Crikvenica i Cres, a luke Baška i Unije privode se kraju.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Od ukupno dodijeljenih sredstava za područje PGŽ-a, 4,2 milijuna kuna namijenjeno je sanaciji pomorskog dobra u gradovima i općinama dok će se kroz sustav sedam Županijskih lučkih uprava PGŽ s iznosom od 24 milijuna kuna izvršiti sanacija obalnog zida Vele rive u Malom Lošinju, rekonstrukcija luke Porat, dogradnja trajektnog pristaništa Porozina, dovršetak izgradnje privezišta u uvali Trebnež, uređenje dijela rive u Mošćeničkoj Dragi te sanacija obale u luci San Marino, trajektne luke Mišnjak, luke Melak, pričuvne trajektne luke Črišnjeva i lojp Klenovica.

Kako je istaknuo župan Komadina, radi se o renesansi svih luka na području Primorsko-goranske županije.

„Primorsko-goranska županija ima ogromna ulaganja u pomorsko dobro kroz sustav Županijskih lučkih uprava. Današnji ugovori vrijedni su 28 milijuna kuna, od kojih je preko 4 milijuna kuna dodijeljeno gradovima i općinama za van lučko područje“, rekao je župan Komadina i istaknuo da su na područu županije u tijeku lučki projekti vrijednosti 300 milijuna kuna.

VIDEO DANA:

Ravnatelj Lučke uprave Senj Predrag Dešić izrazio je veliko zadovoljstvo što je i ove godine resorno Ministarstvo prepoznalo projekte Ličko-senjske županije dok je istarski dožupan Tulio Demetlika naglasio kako se financiranjem projekata razvoja lučke infrastrukture doprinosi zaštiti pomorskog dobra i omogućava razvoj nautičkog turizma i pomorstva u Istarskoj županiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari