U PONEDJELJAK U „ZAJCU“ U Rijeci popularno izraelsko Kazalište Malenki s predstavom „Priča nezakonitog sina“

Priča nezakonitog sina (Lear. Lutke i ljudi) inačica je Shakespeareovog Kralja Leara u režiji Michaela Teplitskog. Predstava se izvodi na hebrejskom uz titlove na hrvatskom jeziku

Priča nezakonitog sina (Lear. Lutke i ljudi) inačica je Shakespeareovog Kralja Leara, predstava u režiji Michaela Teplitskog, poznatog izraelskog Kazališta Malenki iz Tel Aviva koja, u suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael, gostuje u HNK Ivana pl. Zajca u ponedjeljak 2. listopada u 19:30 sati.

Priča nezakonitog sina / The Bastard’s story priča je o starom ocu i njegovoj djeci. Lear, engleski kralj, odluči podijeliti svoje kraljevstvo trima kćerima, no prije toga kćeri moraju proći test ljubavi… Verzija Malenki Theatrea usredotočuje se na priču o obitelji Gloucester, o Goneril i Regan, zlim kćerima te dvama sinovima, Edgaru i Edmundu (the bastard / kopile). Kada se svjetla pozornice usmjere na mlađu generaciju, počinje pohlepna, bezobzirna i neobuzdana borba za nasljedstvo. Nema kralja, nema dvorske lude. Samo ljudi, lutke i ono što je od njih ostalo.

Malenki Theatre (rus. malenki – hrv. malen) u Tel Avivu u Izraelu osnovala je 1998. grupa imigranata (Igor Berezin, Michael Teplitsky, Boris Entin i Helena Yaralov), umjetnici s diplomama najboljih kazališnih škola bivšeg SSSR-a. Odmah su odlučili postati dio izraelske kulturne scene i izvoditi predstave na hebrejskom. Predstave izvode i na ruskom. Specijalizirali su se za prilagodbu i suvremeno tumačenje poznatih klasika. Malenki je vrlo brzo osvojio i publiku i kritiku. Tijekom godina razvili su prepoznatljivo različit stil u Izraelu zbog čega su predstavljali svoju zemlju na mnogim internacionalnim festivalima.

Redatelj Teplitsky ujedno je i autor apaptacije prema konceptu i ideji Borisa Yentina, a scenografiju, kostime i rasvjetu potpisuje Vadim Keshersky. Za glazbu je zadužen Eugene Levitas. U predstavi igraju Dima Ross, Leon Moroz, Ori Levanon, Hadas Eyal i Ksenia Moroz.

Predstava se izvodi na hebrejskom uz titlove na hrvatskom jeziku i traje 75 minuta.

Gostovanje se ostvaruje organizaciji Veleposlanstva Države Izrael, Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci i Udruge Izraelsko prijateljstvo.

Ayelet Dekel je u „Midnight East“ o predstavi zapisao: „Lear bez Leara, a predstavlja ga nezakoniti sin. Funkcionira savršeno. „Lear. Lutke i ljudi”, u režiji Michaela Teplitskog, kazalište je kakvo može biti i kakvo treba biti: maštovito, zabavno i bez straha od rizika… Ono je provokativno, duhovito, cinično, nasilno, dirljivo i drsko relevantno.“

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari