IZLOŽBA STARIH FOTOGRAFIJA

Video | U Praputnjaku otvorena izložba o bakarskim prezidima, začudnoj znamenitosti kvarnerskog podneblja

Izložba Odrazi vremena – priča u kamenu postavljena je u Domu u Praputnjaku. Prikazuje stare fotografije bakarskih prezida, takala. Više u video prilogu!

Odrazi vremena – priča u kamenu, naziv je nove izložbe postavljene u Domu kulture u Praputnjaku koja u fokusu ima Bakarske prezide – Takale. Na izložbi se može pogledati pedesetak starih fotografija bakarskih prezida i Bakarskog zaljeva

“Dvije godine je trajalo prikupljanje fotodokumentacije iz raznoraznih arhiva, muzeja i knjižnica. I sad je prilika da se konačno publici pokaže što smo našli.”, kaže Ivona Miloš, predsjednica udruge Praputnjak – kulturni krajolik za Kanal Ri.

Izložba je dio Programa obilježavanja 50 godina zaštite Etnografske zone Bakarskih prezida.

“Ova izložba želi javnosti pokazati koliko je značajan bio taj krajolik i kroz povijest jer se nalazi na toliko fotografija da je to skoro pa nevjerojatno.”, dodaje Ivona Miloš.

Ivona je do sada prikupila više od 100 starih fotografija. Na izožbi ih je prikazano 50-ak. A neki od izloženih radova djelo su fotografa Miljenka Smokvine.

“U svojoj kolekciji imam fotografije nastarijeg fotografa ovdje, to je Josef levi, jedan bečki fotograf koji je došao snimati izgradnju pruge Karlovac – Rijeka.”, otkriva profesionalni fotograf
Miljenko Smokvina.

Bakarski prezidi svjetski su poznati, najbolji dokaz tome je članak posvećen ovom bakarskom fenomenu čiji je autor National Geographic.

“To je fenomen, mislim da ih imaju i Pakoštane. Na više mjesta na Jadranu, ali nigdje tako izrazito da se ljudskim rukama oduzimao od krasa kamenjar, da su se radile lehe, da su tu formirane površine na kojima je raslo prvenstveno grožđe ili neke druge poljoprivredne kulture.”, dodaje Miljenko Smokvina.

Izložba ostaje otvorena u Domu kulture u Praputnjaku do 24. studenog, a može se razgledati svaki utorak i četvrtak od 18 do 20 sati, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari