U Rabu otvorena rekonstruirana obala u gradskoj luci! Investicija Županijske lučke uprave omogućit će sigurnije pristajanje linijskih brodova

Cilj je ovog velikog i značajnog projekta povećati sigurnost luke Rab i omogućiti sigurnije pristajanje brzobrodskih i ostalih brodskih linija

Uz brojne prijatelje, poslovne partnere i suradnike, svečanom otvorenju rekonstruirane obale u gradskoj luci Rab prisustvovali su potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić i ravnatelj Županijske lučke uprave Rab Nenad Debelić.

Cilj je ovog velikog i značajnog projekta povećati sigurnost luke Rab i omogućiti sigurnije pristajanje brzobrodskih i ostalih brodskih linija, a time osigurati i kvalitetnije povezivanje Raba s kopnom.

Novoizgrađeni gat štitit će luku od utjecaja valova i nepovoljnih vremenskih prilika. Podizanjem obale povijesna jezgra grada Raba zaštitit će se od plavljena, a izradom novih temelja spriječit će se slijeganje postojeće obale. Na gatu je postavljena oprema za privez plovila i ormarići s energetskim priključcima.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo još jednim uspješno realiziranim projektom na području Primorsko-goranske županije i otoka Raba.

„Ovaj projekt rekonstrukcije i sanacije u luci Rab nastavak je ulaganja u lučku infrastrukturu na otoku. Samo na području Primorsko-goranske županije realizirano je desetak velikih projekata.“

Zadovoljstvo nastavkom ulaganja u razvoj rapskih županijskih luka izrazila je i pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić.

„Županijska lučka uprava Rab ovim kapitalnim projektom za otok Rab zaokružuje veliki višegodišnji investicijski ciklus u razvoj lučkog područja, a ovim je projektom koji je promijenio vizuru grada odgovorila i na klimatske promjene. Danas smo na otoku Rabu, međutim Primorsko-goranska županija kontinuirano ulaže u sve luke na području 8 županijskih lučkih uprava. Trenutno je u tijeku preraspodjela za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju lučke infrastrukture, projektnu dokumentaciju i ostalu opremu na lučkom području u iznosu od 1,6 milijuna eura. Sav prihod Županije od gospodarskog korištenja ulazi u pomorsko dobro. Sva ulaganja u naše luke vraćamo našim građanima te prepoznajemo kvalitetne projekte za lokalnu zajednicu, a financiranjem projektne dokumentacije stvaramo preduvjete za uspješno apliciranje naših projekata na fondove EU. Svi projekti su uspješno realizirani što dokazuje stručnost i kvalitetu vodstva županijskih ŽLU-a“, rekla je Linčić Mužić čestitavši na završetku ove kapitalne investicije.

Dobrodošlicu na sunčani otok sudionicima je poželio gradonačelnik Raba Nikola Grgurić istaknuvši značaj ovog projekta za grad.

„Želio bih zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta. Ovo je posebna prigoda i važan projekt za naš grad kao rezultat sinergije i suradnje na svim razinama s kojim svi možemo biti zadovoljni. Teško je danas ne biti emotivan pri pogledu na naš grad.“

Županijska lučka uprava Rab nositelj je i investitor projekta.

Ravnatelj ŽLU Nenad Debelić predstavio je aktivnosti na projektu rekonstrukcije i sanacije obale u luci Rab i uputio zahvale Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Primorsko-goranskoj županiji na ustrajnoj potpori i ulaganjima u razvoj rapskih luka čime su omogućili najveći investicijski ciklus u lučko područje u povijesti Raba.

„Mi smo mala lučka uprava koja radi velike projekte i to ne bi bilo moguće bez svih koji su nam u tome pomogli, osobito našem osnivaču, Primorsko-goranskoj županiji na čelu sa županom Zlatkom Komadinom i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na čelu s ministrom Butkovićem. Ovi projekti su ulaganje u budućnost našeg otoka i ono što će ostati iza nas.“

Ukupna vrijednost projekta iznosi 4,96 milijuna eura od kojih je 4,85 milijuna eura bespovratnih. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Prva faza projekta započela je izgradnjom ribarske luke i gata Pumpurela, a nastavila se cjelovitom rekonstrukcijom i sanacijom Obale Petra Krešimira u glavnoj gradskoj luci. Radovi na ovom zahtjevnom infrastrukturnom projektu trebali bi završiti koncem ove godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari