u RIHUBU

Galerija | U RiHubu održan prijem za diplomirane i nove stipendiste Grada Rijeke. Nastavlja se konkretno podupiranje mladih

U prostoru RiHuba održan je prijem za 25 dosadašnjih stipendista Grada Rijeke, kao i za 48 novih stipendista, učenika srednje škole i studenata koji će stipendije primati tijekom školske odnosno akademske godine 2022./2023.

Tijekom prošle akademske godine diplomiralo je 25 stipendista, odnosno 24 korisnika stipendije za darovite studente i jedan korisnik stipendije za deficitarna zanimanja.

U ovoj školskoj/akademskoj 2022./2023. godini Grad Rijeka je dodijelio je 48 novih stipendija za učenike srednjih škola i studente po kriteriju darovitosti, socijalnom kriteriju i kriteriju deficitarnosti zanimanja.

Dodijeljene nove stipendije za učenike i studente

Dodijeljene su ukupno 32 nove stipendije za darovite učenike i studente, odnosno 10 stipendija za učenike 3. i 4. razreda srednjih škola i 22 stipendije za studente. 10 novih stipendija dodijelilo se učenicima i studentima prema socijalnim kriterijima od čega je dodijeljeno 7 stipendija za učenike srednjih škola i 3 stipendije za studente, a za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja dodijeljeno je 6 novih stipendija, od toga dvije stipendije za magistre ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te četiri za magistre logopedije.

Također, odobren je nastavak stipendiranja po kriteriju darovitosti za 58 stipendista (10 učenika i 48 studenata), 15 stipendista prema socijalnim kriterijima (11 učenika i 4 studenata) te 6 stipendistica koje se obrazuju za deficitarna zanimanja, od toga dvije stipendije za magistre ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te četiri za magistre logopedije.

Grad Rijeka će tako ove školske/akademske godine ukupno stipendirati 127 mladih Riječana, i to 90 darovitih učenika i studenata, 25 učenika i studenata prema socijalnim kriterijima te 12 stipendista koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Za dodjelu stipendija Grad Rijeka je u proračunu osigurao gotovo 1,2 milijuna kuna.

Filipović: Bez ulaganja u ljude, pogotovo mlade ljude, nema razvoja i napretka

Dosadašnjim, kao i novim stipendistima čestitali su riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj.

„Bez ulaganja u ljude, pogotovo mlade ljude, nema razvoja i napretka“, istaknuo je gradonačelnik Filipović dodavši kako se nada da je stipendija Grada Rijeke dosadašnjim stipendistima bila svojevrsni poticaj za postizanje izvrsnih rezultata tijekom školovanja. „Sada kada je vaš obrazovni put stigao do kraja, želim vam svima da što prije nađete posao i nadam se da ćete ostati ovdje, u Rijeci, da ćete ovdje pronaći sve ono što vam je potrebno i što će vas ispunjavati u daljnjem životu i radu“, rekao je gradonačelnik i čestitao i novim stipendistima istaknuvši kako je konkurencija za dobivanje stipendije velika i kako su oni zaista najbolji od najboljih. „Nadam se da će stipendije i vama biti poticaj u narednom školovanju i da ćete se jednog dana s ponosim sjetiti kako ste bili stipendisti Grada Rijeke“, rekao je Filipović i iskoristio priliku da pozove i tvrtke iz privatnog sektora da stipendiranjem mladih ljudi, već u fazi njihovog školovanja ulažu u njih, za boljitak čitavog društva.

Valja podsjetiti kako Grad Rijeka još od 1993. godine stipendira darovite učenike srednjih škola i studente. Stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja uvedena je 2010. godine, a stipendija za socijalno ugrožene učenike srednjih škola i studente uvedena je 2014. godine. Također, Grad Rijeka u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci provodi program kreditiranja studenata.

Stipendije za darovite učenike i studente

Stipendije za darovite učenike srednjih škola (3. i 4. razred) i studente Grad Rijeka dodjeljuje od svog osnutka, to jest od 1993. godine. Time Grad Rijeka potvrđuje ostvarenje jednog od svojih strateških prioriteta – ulaganje u znanje mladih.

U proteklih 28 godina isplaćeno je 3619 godišnjih stipendija. Za školsku/akademsku 2021./2022.  godinu za ovu namjenu, odnosno stipendiranje ukupno 98 učenika srednjih škola i studenata, iz proračuna Grada Rijeke ukupno je izdvojeno 817.200,00 kuna. Od 1993. godine, kada je ustanovljena ova stipendija, ukupno je isplaćeno cca 29,6 milijuna kuna.

Stipendija se dodjeljuje za jednu školsku/akademsku godinu. Ukoliko se školuje u Rijeci, student ili učenik koji ostvari pravo korištenja stipendije u akademskoj / školskoj godini prima 9 mjesečnih stipendija u iznosu od 850,00 kuna mjesečno. Ako se školuje izvan Rijeke, primit će  9 mjesečnih stipendija u iznosu od 1.100,00 kuna mjesečno.

Stipendije za deficitarna zanimanja

Grad Rijeka od akademske godine 2010./2011. dodjeljuje stipendije za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, a na temelju podataka prikupljenih od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ureda državne uprave te potreba u ustanovama Grada. Od ovoga proizlazi korist za mlade ljude koji si time osiguravaju zaposlenje, ali i za Grad koji time zadovoljava svoje potrebe za stručnim kadrovima. Ujedno, ove stipendije mogu biti poticaj i drugim mladima da se lakše odluče za deficitarne studije, upravo zbog mogućnosti korištenja stipendija.

Stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja traje 9 mjeseci, a iznosi 1.100,00 kuna mjesečno. Korisnik zadržava pravo stipendiranja do kraja studiranja uspješnim završetkom studijske godine.

Za akademsku godinu 2021./2022. za ovu namjenu, odnosno za stipendiranje ukupno 10 studenata, iz proračuna Grada Rijeke ukupno je izdvojeno 99.000,00 kuna.

U posljednjih 12 godina od kad se dodjeljuju stipendije po kriteriju deficitarnosti zanimanja, ukupno je isplaćeno 1.026.700,00 kuna.

Uz obavezan kriterij deficitarnosti zanimanja, dodatni bodovi mogu se ostvariti i temeljem socijalnih uvjeta, primjerice mladi iz obitelji s malim prihodima ili obiteljima koje su stalni korisnici novčane pomoći, odnosno mladi s invaliditetom.

Stipendije po socijalnom kriteriju

Grad Rijeka od 2014. godine u svoj katalog stipendija uvodi novu vrstu stipendije kojom se nastoji omogućiti učenicima i studentima koji dolaze iz obitelji slabijeg socijalnog statusa da završe svoje formalno obrazovanje, srednju školu ili studij, te na taj način ostvare osnovne preduvjete za uspješan ulazak na tržište rada.

Grad Rijeka ovim stipendijama želi premostiti ekonomsku prepreku za ulazak mladih nepovoljnijeg socio-ekonomskog statusa u sustav obrazovanja, a istovremeno djeluje i na smanjivanje trenda njihovog napuštanja formalnog obrazovanja i ranijeg ulaska u svijet rada.

Stipendija za učenike srednjih škola i studente prema socijalnom kriteriju dodjeljuje se 12 mjeseci, a iznosi 850,00 kuna mjesečno.

U školskoj/akademskoj 2021./2022.  godini, stipendiju prema socijalnom kriteriju primio je 21 korisnik od čega 17 učenika i 4 studenta, a za što je izdvojeno ukupno 214.200,00 kuna iz proračuna Grada Rijeke.

U posljednjih 8 godina, od kada je stipendija ustanovljena, ukupno je isplaćeno oko 1.507.050,00 kuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari