U RIJECI 2020. ČAK 40 KRUZERA! Ovdje su poželjni, ali – neka ih ne bude previše!

Rijeka u iduće dvije godine očekuje više od sto tisuća kruzerskih putnika

U prostorijama Lučke uprave Rijeka predstavljeni su rezultati radnog Povjerenstva za razvoj Rijeke kao kruzing destinacije u proteklom razdoblju te prezentirana očekivanja u nadolazećem razdoblju.

Izvješće Povjerenstva, kojeg čine predstavnici Grada Rijeke, Turističke zajednice Kvarnera, Turističke zajednice grada Rijeke i Lučke uprave Rijeka zabilježilo je kako je u 2018. godini u Rijeku pristiglo jedanaest kruzera, od kojih je devet njih na Kvarner stiglo po prvi puta, s ukupnim brojem od 11 tisuća putnika.

Također, ističe se i rekordnih 298 dolazaka malih brodova, s više od 12 tisuća putnika. Za iduću, 2019. godinu najavljen je dolazak 24 velika kruzera te 310 malih putničkih brodova, koji bi u Rijeku trebali dovesti više od 47 tisuća putnika.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo učinjenim, navodeći kako je od ozbiljnijeg zajedničkog rada Lučke uprave, Grada te lokalne i regionalne turističke zajednice na privlačenju kruzera proteklo nekoliko godina, ali kako se rezultati već vide.

„Nije se lako izboriti kao nova destinacija među brojnim mediteranskim lukama, a prema procjenama, blizu smo optimalnoj i ciljanoj brojci turista jer bi veći brojevi turista mogli stvarati i probleme“, rekao je Obersnel, dodavši kako Rijeka ne želi postati niti Split niti Dubrovnik, već je usmjerena na što intenzivnije privlačenje manjih brodova koji u Rijeci nabavljaju svu robu potrebnu za jedno putovanje te koji ovdje ukrcavaju i iskrcavaju svoje putnike.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa je najavio milijunska ulaganja koji će omogućiti pristajanje još većih brodova na Riječkom lukobranu i Brajdici, dok se direktor TZ grada Rijeke Petar Škarpa ponadao kako će impozantan porast sa 23 tisuće na procjenjenih 100 tisuća turista u 2020. godini koji u Rijeku dolaze brodom iskoristiti i mnoge riječke tvrtke.

Prema riječima Irene Peršić Živadinov, direktorice Turističke zajednice Kvarnera, mediteranske destinacije bilježe neprestane i visoke stope turističkog rasta ove vrste te su posebno atraktivne za kruzing putovanja, što dokazuje njihov udio od čak 20% ukupnog svjetskog kruzing prometa.

Prema istraživanjima oko 14% gostiju s kruzera vraća se u već posjećene destinacije, što je predstavljeno kao podatak s kojim Rijeka može računati u nastavku turističkog rasta, posebno imajući na umu da je za 2020. godinu, kada će Rijeka ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture, najavljen dolazak čak 70 tisuća putnika na 40-tak velikih kruzera.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari