DONOSIMO DETALJE

U Rijeci će se održati najukusnija manifestacija; Najavljeni Dani hrvatskog pršuta

Krčki, istarski, drniški ili dalmatinski – koji je od četiri certificirana i na razini EU zaštićena pršuta ove godine najbolji, doznat će se u petak, 21. travnja u Hotelu Bonavia Plava Laguna u Rijeci gdje počinje tradicionalno najukusnija manifestacija Dani hrvatskog pršuta. Njezin program predstavljen je u riječkoj Kašetici, centru autohtonih proizvoda Primorsko-goranske županije.

„Iznimno nam znači što smo dobili ovu manifestaciju koja se bavi promidžbom i ocjenjivanjem premium proizvoda kao što su četiri zaštićena hrvatska pršuta. Već godinama potičemo naše proizvođače i usmjeravamo ih na specijalizaciju i dodavanje vrijednosti primarnim poljoprivrednim proizvodima, a tako ćemo nastaviti i u novom programskom razdoblju za koje trenutno izrađujemo sve potrebne dokumente sukladno europskoj i hrvatskoj zakonskoj regulativi. Drago mi je da su se kolege iz Klastera odlučili ove godine za Kvarner“, poručuje zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula.

“Manifestacija je natjecateljskog karaktera pa svake godine proizvođači certificiranog pršuta uoči Dana hrvatskog pršuta šalju svoje najbolje uzorke na ocjenjivanje. Šampionski pršut uvijek pobudi najveće zanimanje građana i turista drugog dana manifestacije koja se obično organizira na najfrekventnijem mjestu u gradu domaćinu”, naglašava Ante Madir, izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta koji okuplja dvadesetak proizvođača i organizira manifestaciju.

Privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke Jana Sertić istaknula je kako se ovaj grad želi razvijati u smjeru urbanog turizma s naglaskom na selektivnim oblicima među kojima eno-gastro zauzima posebno mjesto i ovakva događanja posebice u pred i posezoni rezultiraju time da ljudi dolaze u Rijeku.

“Bez obzira na poskupljenje mesa više od 50 posto te poskupljenje energenata i nedostatka radne snage, nije došlo do drastičnih povećanja cijena pršuta i ostalih suhomesnatih proizvoda. Korekcija cijena je neizbježna, kreće se od deset do 15 posto, ali ne utječe na plasman, jer kad je kvaliteta u pitanju ljubitelji ove delicije ne pitaju koliko košta“, kaže Paolo Jelenić, predsjednik Udruge istarskog pršuta koji je jedini hrvatski pršut sa zaštitom izvornosti, dok ostala tri nose oznaku zaštićenog geografskog porijekla.

Prvi su Dani hrvatskog pršuta održani 2015. u Splitu i od onda se svake godine sele u drugi grad. Prvi put dolaze u Rijeku, ali ne i na Kvarner. Drugo izdanje manifestacije održalo na Krku odakle dolazi i prošlogodišnji šampion Vjekoslav Žužić.

U kvalitetu proizvoda imat će se prilike uvjeriti svi oni koji u subotu, 22. travnja dođu na riječki Korzo. Ondje će nagrađivani proizvođači od 8 do 15 sati po promotivnim cijenama prodavati i prezentirati svoje pršute.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari