30 GODINA PGŽ

Župan Komadina i predsjednik Županijske skupštine Boras Mandić primili bivše dužnosnike Primorsko-goranske županije

Povodom obilježavanja 30 godina Primorsko-goranske županije, župan Zlatko Komadina i predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić sa suradnicima primili su bivše dužnosnike Županije, Zlatka Pavelića, Milivoja Brozinu, Inga Kamenara, Marinka Dumanića , Miljenka Dorića, Erika Fabijanića, Josipa Buršića, Bruna Ottochiana, Teodora Antića, Luku Denonu, Zorana Dragičevića i Nadu Turina Đurić.

„Riječ je redom o časnim ljudima koji su obnašali mandat u korist građana. Svatko je utkao dio sebe u povijest Županije. Hvala vam na tome“, rekao je uvodno župan Zlatko Komadina osvrnuvši se na velike razvojne promjene u posljednjih trideset godina Županije.

„Kada je Županija nastala, prihodi i rashodi iznosili su oko 80 milijuna kuna, sada smo stigli na otprilike 400 milijuna. Od 80-ak ljudi, u međuvremenu smo, preuzevši posao državne uprave, narasli na otprilike 330 s velikim brojem pravnih soba kojima smo osnivači. Ako uzmemo u obzir i škole, govorimo o sustavu od otprilike osam tisuća ljudi“, naveo je župan.

Ispred sadašnjeg saveza Županijske skupštine zahvalama se pridružio njezin predsjednik, rekavši da je svatko ugradio ideje, energiju i znanja u mnoge projekte i inicijative te zaključio da svi mogu biti ponosni na ono što je postignuto.

Posebne zahvale upućene su prvom sazivu Skupštine, a prisjećajući se razdoblja konstituiranja Županije, svi su složni da je u to vrijeme, unatoč skromnim početcima te nedostatku prostora, ali i ljudskih resursa, vladao veliki optimizam i želja za doprinosom.

Razgovaralo se i o važnosti županija u kontekstu koordinatora između lokalne i središnje vlasti u cilju realizacije projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Istaknuto je i da je upravo s ovih prostora inicirano osnivanje Hrvatske zajednice županija koja danas obilježava 20 godina osnutka.

Neke od tema razgovora uključivale su i europski put PGŽ-a, međunarodnu suradnju te ulaganja u školastvo i zdravstvo, a rezimirajući 30 godina, izraženo je zadovoljstvo rastom i razvitkom Primorsko-goranske županije.

Bivšim dužnosnicima uručena je i fotomonografija „Primorsko-goranska županija 1993. – 2023. Tri desetljeća rasta i razvitka“, a prijemu su prisustvovali i zamjenici župana Marina Medarić, Petar Mamula i Vojko Braut.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari