U FOKUSU PANDEMIJA

U Rijeci danas započinje jubilarna 10. Rijeka psihologije; Provjerite kako sudjelovati!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Od 15. do 21. veljače održat će se jubilarna Rijeka psihologije, koja se već desetu godinu zaredom provodi s ciljem popularizacije psihologije i promicanja njezinog položaja u društvu.

Program su najavili pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin, predsjednica Organizacijskog odbora Rijeke psihologije Ines Jakovčić te Armin Hadžić, voditelj Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj u Petrinji.

Unatoč pandemiji COVID-19 bolesti, uz potrebne prilagodbe i poštivanje propisanih epidemioloških mjera u tjednu psihologije bit će održano ukupno 95 aktivnosti koje će provoditi 109 psihologa i psihologinja, čak 35 studenata i studentica psihologije te 23 stručnjaka drugih profesija. Aktivnosti su organizirane u skladu sa mnogim zanimljivim i aktualnim temama različitih područja psihologije.

Riječ je uglavnom o interaktivnim predavanjima putem online platformi Zooma i Microsoft Teama, no uključeno je i više radionica, što uživo za najmlađe, što u virtualnom prostoru.

Službeno otvaranje manifestacije održat će se 15. veljače, u ponedjeljak u 18 sati na Zoom platformi, na adresi https://bit.ly/3jw4lJQ. Nakon pozdravnih govora uvaženih gostiju, prof. dr. sc. Jasna Hudek-Knežević s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci održat će predavanje o socioseksualnosti.

Pročelnica Stilin, kao predstavnica generalnog pokrovitelja ovogodišnje manifestacije Primorsko-goranske županije, istaknula je kako program Rijeke psihologije „teče“ po cijeloj županiji, točnije, u 13 gradova iliti gotovo jednoj trećini ukupnog broja gradova u županiji.

Grad Rijeka je pokrovitelj i suorganizator manifestacije od samih početaka.

Humanitarna akcija namijenjena Društvu psihologa Sisačko-moslavačke županije

Rijeka psihologije svake godine ima i humanitarni karakter. Dosad je prikupljeno gotovo 90 000 kn, a ove godine sredstva će se preusmjeriti kolegicama i kolegama iz Društva psihologa Sisačko-moslavačke županije za edukacije za rad s traumama. U humanitarnu akciju, koju je već podržala Primorsko-goranska županija, može se uključiti uplatom na žiro-račun Filozofskog fakulteta (IBAN: HR9123600001101536455, Zagrebačka banka, poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: humanitarna akcija).

Voditelj petrinjskog Savjetovališta, Armin Hadžić, istaknuo je kako su i neki od njegovih kolega i kolegica izgubili ne samo prostor za rad već krov nad glavom, stoga će im bilo kakav oblik pomoći dobro doći. Gospodin Hadžić napomenuo je i kako očekuje „epidemiju“ problema mentalnog zdravlja koju je COVID-19 samo načeo, a da je specifičnost pogođenih područja što je posttraumatski stresni poremećaj još uvijek prisutan i vuče korijene iz Domovinskog rata, stoga je potres samo pokrenuo cijeli jedan val retraumatizacije. Psiholog se na kraju zahvalio svima na podršci i inicijativi, a posebno organizatorima Rijeke psihologije, Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci.

U fokusu stresne okolnosti pandemije

Što se tema tiče, organizatori navode kako su one vrlo aktualne, ali ima i onih o kojima se razgovaralo i prethodnih godina.

„S obzirom na okolnosti u kojima živimo, nije neobično da se brojne aktivnosti tiču teme stresa i suočavanja sa stresom, različitih tehnika relaksacije, psihičkog zdravlja i psihološke otpornosti. Građani će imati priliku saznati iz prve ruke i o tome na koji su se način zdravstveni i policijski sustavi prilagodili funkcioniranju u uvjetima pandemije COVID-19 bolesti, ali i kako su se učenici, nastavnici, odgajatelji i roditelji snašli u online radu i nastavi“, navodi se u objavi.

Učenici i studenti moći će čuti neke korisne savjete za poboljšanje učenja i pamćenja te smanjivanje straha od javnog nastupa. Više aktivnosti bavi se važnošću igre i smijeha za razvoj djeteta, a razgovarat će se i o različitim razvojnim prijelazima kao što su polazak djeteta u jaslice ili vrtić, početak osnovne škole, umirovljenje.

Osobe starije životne dobi moći će saznati s kojim se izazovima suočavaju tek umirovljeni, a bit će postavljena i online izložba postera na temu psihologije zrele dobi i starenja.

Sportski psiholozi pričat će o izazovima rada sa sportašima i trenerima za vrijeme pandemije te ulozi roditelja u uključivanju mladih osoba s invaliditetom u sport i njegovoj važnosti za psihičko zdravlje.

Nastavak tema iz prethodnih godina

Održat će se i tradicionalna konferencija „Psihologija za gospodarstvenike“ koja je od samoga početka sastavni dio manifestacije. Kako se pripremiti za razgovor za posao, kako poboljšati svoje pamćenje, zašto slušamo glazbu ili kako motivirati dijete za online učenje, samo neka su od pitanja na koja će psiholozi i psihologinje pokušati odgovoriti.

Roditeljima je namijenjeno i nekoliko događanja s ciljem unaprjeđenja roditeljskih vještina, a održat će se i aktivnosti koje se bave temama trudnoće, poroda i majčinstva.

Govorit će se i o specifičnostima rada s darovitim učenicima te s osobama s teškoćama u razvoju. Odsjek za psihologiju predstavit će studij psihologije, informacije o mogućnostima znanstvenog i stručnog usavršavanja, kao i rad Centra za primijenjenu psihologiju. Pričat će se i o poremećajima u prehrani, dobrobitima volontiranja, laganju, udomiteljstvu, marketingu itd.

Raspored programa s kratkim sažetkom svakog događanja, uputama za prijave i naznačenom ciljanom skupinom dostupni su na web-stranici manifestacije Rijeka psihologije.

Ulaz je na sve aktivnosti besplatan. S obzirom na to da je za neke je od njih broj sudionika ograničen, obavezna je prethodna najava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari