ULAGANJE OPĆINE ČAVLE U DJECU I MLADE

Riječki liječnici i stipendisti Općine Čavle otkrivaju detalje borbe s koronom; Imaju i poruku za građane!

Ovo dvoje danas liječnika, a nekad stipendista Općine Čavle, dokaz su da je ulaganje u mlade – najbolje ulaganje!

Korona pandemija jenjava, broj hospitaliziranih je sve manji.

Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić izražava sućut svima koji su izgubili nekog svog te zahvaljuje mještanima na odgovornom ponašanju, a posebno se zahvaljuje liječnicima koji su proteklih mjeseci, radeći na COVID odjelima KBC-a Rijeka spašavali ljudske živote.

Među njima je i dvoje čavjanskih liječnika, bivših stipendista Općine Čavle: Arijan Zubović i Matej Bura.

Arijan Zubović je iz Cernika, specijalizant četvrte godine Maksilofacijalne kirurgije. Završio je Osnovnu školu Čavle, Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju i potom Medicinski fakultet u Rijeci. Stipendist Općine Čavle bio je u srednjoj školi i na fakultetu.
Inače, radi na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Rijeka, a od studenog, zbog povećanog broja pacijenata, privremeno je premješten na COVID odjel.

Nije bilo lako proteklih mjeseci, kaže dr. Zubović: puno pacijenata, rad u zaštitnom odjelu, velika odgovornost…

“S obzirom da sam radio u Covid centru i gledao svaki dan pacijente koji nam dolaze sa umjerenim, ali i teškim simptomima, pacijente za koje je korona virus nažalost bio poguban, a do zadnjeg trenutka ne mogu vidjeti svoje bližnje, izuzetno je bitno da svi budemo maksimalno odgovorni. Situacija nije laka, ali odgovornim ponašanjem štitimo druge, osobito starije te zajedno pomažemo da se sve što prije vrati u normalu. Također, dragi moji Grobničani, korona virus nije jedina bolest koja trenutno vlada. Postoje i dalje razne druge bolesti koje za razliku od normalnog života nisu stale. Zato je bitno da zbog korone ne zanemarite simptome i ne odgodite važne preglede”, poručio je dr. Arijan Zubović.

Matej Bura je specijalizant četvrte godine Anesteziologije, reanimatologije te intenzivnog liječenja. Pohađao je Osnovnu školu Čavle te bio izabran za jednog od učenika generacije. Potom upisuje Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju u Rijeci, opći smjer. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja bio je stipendiran od Općine Čavle. Nakon toga slijedi upis na Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci koji završava u roku.

Njegovo radno mjesto je operacijska sala te Jedinica intenzivnog liječenja, no nastupom COVID pandemije raspoređen je na odjele koji zbrinjavaju oboljele od te bolesti. Radio je u Covid Respiracijskom centru 2 koji se nalazi u zgradi Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka. Brinuo se o bolesnicima koji su u respiratornom pogoršanju, a nije im indicirana invazivna mehanička ventilacija.

“Moj savjet je da se i dalje pridržavate epidemioloških mjera, one su tu da zaštite svih nas od COVID-a, omogući zdravstvenom sustavu da ne kolabira te da uredno zbrinjava sva ostala stanja i bolesti koje su i dalje među nama. Sav skepticizam vezan uz cijepljenje ostavite po strani, ja sam se osobno cijepio te preporučam svima isto, poručio je dr. Matej Bura.

Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić ponosna je na čavjanske stipendiste i zahvalna svim zdravstvenim djelatnicima koji su dali svoj doprinos u liječenju korona bolesnika.

“Ovo dvoje danas liječnika, a nekad stipendista, dokaz su da je ulaganje u mlade- ulaganje koje se najviše „isplati“, rekla je Cvitan Polić.

Ove godine ugovore o stipendiranju potpisalo je 77 učenika i studenata, za što je Općina iz proračuna izdvojila 340 tisuća kuna. U ovoj školskoj, odnosno akademskoj godini, 37 čavjanskih učenika mjesečno dobiva 400 kuna, 32 studenta po 500 kuna, pet budućih obrtnika dobiva po 300, a troje sportaša po 400 kuna mjesečno, napisala je Martina Cvetković za općinsko glasilo Gmajna koje se može pratiti i online na web stranici Općine Čavle https://www.cavle.hr/gmajna/

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari