LOKALNI IZBORI

U Rijeci do podne najmanja izlaznost od četiri velika hrvatska grada

Biračko mjesto u MO Pećine (Foto: Riportal)

Državno izborno povjerenstvo objavilo je da je do 11,30 sati na birališta izašlo 15, 47 posto građana

Na nedjeljnim lokalnim izborima, na kojima se biraju općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, načelnici i gradonačelnici  prijepodne je glasovalo 15, 47 posto birača, gotovo isto kao i 2017. kada ih je glasovalo 15, 98 posto.

Te je podatke u nedjelju u podne objavilo Državno izborno povjerenstvo, koje će slijedeće podatke o izlaznosti objaviti u 17 sati.

Foto: Riportal

Među županijama, najveći odaziv je u Ličko-senjskoj (21 posto), Dubrovačko-neretvanskoj (19 posto) te Varaždinskoj županiji (17, 4 posto).

Prilično dobar odaziv ima i potresom pogođena Sisačko-moslavačka županija (16, 7 posto).

Od četiri velika grada, najveću izlaznost ima Zagreb (15, 4 posto), Split (14, 4 posto), Osijek (13 posto) i Rijeka (12, 4 posto).

Lokalnu vlast za iduće četiri godine ima pravo birati tri milijuna 660 tisuća birača, a mogu to učiniti na 6. 572 biračka mjesta.

Foto: Riportal

Birači odlučuju tko će ih zastupati u 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštini Grada Zagreba. Biraju i svoje općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Glasuje se od 7 do 19 sati, do kada traje i izborna šutnja. (h)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari