OVE SRIJEDE

U Rijeci gostuje pulska predstava „Francamente“ Petre B. Blašković

Monodrama autorice i izvođačice, glumice  Petre B. Blašković „Francamente“ gostovat će u Rijeci, u prostoru riječke  Zajednice Talijana (Circolu) u srijedu 29. svibnja 2024. s početkom u 19.30 sati.

Ova dokumentarno – biografska predstava sadrži onu žensku komponentu i tematiku vezanu uz položaj žene u društvu o kojem je Franca Rame uvijek govorila, glumila, pisala. Franca Rame – jedna od najvećih ikona aktivističkog kazališta, društva, satire, feminizma, politike, gotovo bolne komedije, lojalnosti ideji, beskompromisnoj borbi za vlastite ideale, žrtva licemjernog društva koji se boji istine – centar je ovog autorskog projekta koji ne vraća na scenu samo neke od njenih autorskih tekstova napisanih sa suprugom, nobelovcem Dariom Foom, već priča i priču jednog života posvećenom dostojanstvu života.

“Neke su ideje u nas usađene davno, vjerojatno ni sami nismo svjesni kada su se dogodile i sazrijevale dugo. Franca Rame i Dario Fo za mene su uvijek bili simboli slobode govora. U svojem angažiranom kazališnom djelovanju bili su uvijek hrabri. Igrali su u kazalištu gdje se moglo nesmetano progovarati. Ovo je hommage Franci Rame, njezinim kazališnim tekstovima, životu, djelu i aktivizmu”, kazala je glumica Petra B. Blaškovićo svom autprskom projektu.
 
Uz autorske dijelove teksta u predstavi se izvode i odlomci iz djela France Rame i Darija Foa „Tutta casa letto e chiesa e altre storie“ i „Una vita all’improvvisa“. Jezična je zaniljivost korištenje istrovenetskog dijalekta i istriotskog narječja.

Predstava je nastala u koprodukciji INK-a – Gradskoga kazališta Pula i pulske Zajednice Talijana. Scenografiju potpisuje Stefano Katunar, kostimografiju Desanka Janković, autor glazbe je Andrej Pezić, a oblikovatelj svjetla Dario Družeta.

Ulaz je slobodan uz prethodno podizanje propusnica na blagajni HNK Ivana pl. Zajca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari